Vasa Stojanović: Bila bi mi čast da poklonim Novakove portrete njegovoj fondaciji

Jesenji pariski salon nastao je 1903. godine, kao reakcija umetničkog nezadovoljstva na konzervativnu politiku zvanične organizacije Salon d Pari. Jedan je od najvažnijih umetničkih salona u Evropi i svetu, kojim su predsedavali i Roden i Renoar. Vasa Stojanović, naš skulptor i slikar iz Dortmunda, ove godine bio je jedan od izlagača.

Jesenji pariski salon svake godine velikodušno ugosti francuske ali i veliki broj svetskih umetnika u kategorijama likovne umetnosti, skulpture ali i arhitekture, muzike, književnosti, pa čak i dekoracije.

Vasa Stojanović već neko vreme važi za našeg najtraženijeg umetnika kada su pitanju saloni koji okupljaju umetnike svetskog glasa.

Njegove slike i skulpture osim u Parizu, ove godine videla je publika u Majamiju, Luksemburgu, Londonu.

U Belgiji je osvojio bronzanu medalju za skulpturu na manifestaciji koja se održava pod pokroviteljstvom belgijske princeze Lee.

Na ovogodišnjem Jesenjem pariskom salonu međutim, nije bio jedini srpski umetnik.

"Moj veliki prijatelj i višestruko nagrađeni vajar Raško Marinković ove godine je čak dobio Tejlorovu nagradu. Tejlorova nagrada je jedno od najvećih umetničkih priznanja. Za skulpturu se samo još Rodenova nagrada smatra značajnijom" kaže Vasa Stojanović za Program za dijasporz RTS.

"Svaki umetnik je prezentovao samo jedan rad, a ja sam bio zastupljen u sekciji skulpture sa mojim Orlom od srebrnog pribora za jelo. Skulptura je jedan miks srebrnog i posrebrenog pribora kombinovanog sa klasičnom bronzom, a sadrži oko 160 delova".

Svoje divljenje prema gladijatoru modernog doba, uzoru mladima u sportu i životu, Novaku Đokoviću, Vasa je izrazio kroz talenat koji poseduje.

"Novak Đoković za mene predstavlja jednu od najvažnijih ličnosti srpske današnjice. Ne samo svojim neprevaziđenim sportskim uspesima, već i svojim predivnim plemenitim ponašanjem, njegovim humanitarnim angažmanom i gospodskim nastupom prezentira Srbiju bolje i lepše od bilo kog drugog čoveka".

"Pošto mi je on velika inspiracija, ja sam do sada uradio par radova na tu temu. Ovde vidite njegovu siluetu kojoj nije potrebna boja da prikaže njegov sjaj. Čak i u njegovoj senci bi mnogi mogli da se sunčaju. Jedan drugi rad je njegov portret - klasičan rad ulja na platnu, a bila bi mi veoma velika čast ako bih mogao da ova dva rada poklonim njegovoj fondaciji o kojoj sam mnogo čuo i čitao".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво