Srpske škole u Rumuniji

Iako srpsko školstvo u Rumuniji ima dugu tradiciju, jedan od problema srpske zajednice u toj zemlji je kako sačuvati obrazovanje na maternjem jeziku. Danas u Rumuniji ima šest srpskih četvorogodišnjih škola, jedna osmogodišnja škola i gimnazija i dve katedre za srpski jezik i književnost na Univerzitetu.

„Nije dosta imati lepe vrednosti i sposobstva, valja znati dobro s njima upravljati", govorio je veliki Dositej Obradović, srpski prosvetitelj i reformator, čije ime danas nosi srpska Teoretska gimnazija u Temišvaru, za koju kažu da je najsvetlija tačka srpskog obrazovanja u dijaspori.

Srpsko školstvo u Rumuniji ima bogatu tradiciju jer obrazovanje na maternjem jeziku postoji više od tri veka. Do drugog svetskog rata skoro sve srpske škole bile su veroispovedne, bilo ih je pedesetak, imale su oko 9000 učenika.

Posle Drugog svetskog rata sve su škole podržavljene. Pod pritiskom komunističkog režima broj se đaka znatno smanjuje, a škole se postepeno gase.

Srbi u Rumuniji danas imaju šest četvorogodišnjih škola, sa ukupno oko pedeset đaka i sa po jednim učiteljem. Uz to u Rumuniji funkcioniše još samo jedna osmogodišnja škola u Belobreški sa dvadeset tri učenika, koja više nema pravni status, već je podjedinica druge školske ustanove, a u 13 rumunskih škola oko 750 đaka još uvek uče srpski jezik kao maternji.

U Temišvaru postoji i radi srpska Teoretska gimnazija „Dositej Obradović" u okviru koje funkcionišu odeljenja od 1. do 8. razreda, odnosno 9 - 12. razred, tj. 1-4. razred škole sa oko 220 učenika.

U Rumuniji postoje i dve Katedre za srpski jezik i književnost na Univerzitetu u Bukureštu i Temišvaru. Danas je jedan od najvećih i najozbiljnijih problema srpske zajednice u Rumuniji kako sačuvati srpsko obrazovanje na maternjem jeziku u preostalim retkim srpskim školama a u tome je pomoć Srbije toliko skromna da gotovo nije ni vredna pomena.

Uprkos tome zahvaljujući velikoj srpskoj prosvetarskoj tradiciji i srpskim školama u Rumuniji broj fakultetski obrazovanih Srba i srpskih intelektualaca je srazmerno veći od skoro svih nacionalnosti u Rumuniji, a srpska zajednica važi za jednu od najobrazovanijih u zemlji Karpata.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво