Poruke beogradskih ulica

„Poruka sa beogradskih ulica je kompleksna i emocionalna. To je potpuni miks oronulih, starih zgrada, oštećenih zgrada, zgrada divne arhitekture..." kaže Endi Taunend, ekspert za digitalizaciju, ali i fotograf koji je zavoleo Beograd. Fotografije glavnog grada Srbije objavljuje na svom blogu Belgrejdstrits, a nedavno je odštampana i istoimena knjiga.

Endi Taunend sa porodicom već tri godine živi u Beogradu. Radi na projektu digitalizacije koji pri Ministrstvu telekomunikacija sprovodi Evropska Unija. Fotografija mu je strast, a Beograd omiljeni motiv. Fotografije objavljuje na svom blogu Belgrejdstrits (Belgradestreeets.com), a nedavno je objavio i knjigu fotografija pod istim imenom.

„Poslednjih godinu dana svoje viđenje beogradskih ulica razmenjivao sam na svom blogu «Ulice Beograda». Želeo bih da to sa vama podelim danas. Moj pogled na srce i dušu Beograda", kaže Endi Taunend na početku beogradske ture koju je "organizovao" za kameru RTS-a.

Put kroz sive tonove beogradskih ulica, oronulih stepenica i pragova doveo nas je do crvene suštine njegovih fotografija.

„Jedna od boja koje opstaju na mojim fotografijama je često crvena. Vrlo živa crvena boja. Postoji nešto u vezi sa tom bojom - puna je života, u njoj ima neke opasnosti, uzbune. Ta boja često ostaje na fotografijama", kaže Taunend.

Ovakav Beograd poznaju samo Beograđani. Tovnend je Britanac - Beograđanin koji razume ovaj grad.

„Poruka sa beogradskih ulica je kompleksna i emocionalna. To je potpuni miks oronulih, starih zgrada, oštećenih zgrada, zgrada divne arhitekture. Umetnost tih ulica je izuzetna. Na njima sam video od neke od najneverovatnijih grafita koje nisam video nigde u svetu. Beograd je bučno, živo mesto sa dušom i strašću. To je poruka koje šalju beogradske ulice", kaže Taunend.

Endi Tovnend je postao građanin glavnog grada Srbije. Sivu boju prvog utiska koji je stekao kada je stigao u Beograd, osvojila su lica njegovih novih komšija. Ljudi su pobedili arhitekturu.

„Belgrejdstrits blog je u najvećoj meri usmeren na ulice Beograda i na arhitekturu, na arhitektonske kontraste", kaže Taunend i dodaje da će njegova druga knjiga biti posvećena ljudima sa beogradskih ulica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво