U Makedoniji svega dvadeset đaka prvaka uči na srpskom jeziku

Trend smanjenja broja đaka u Makedoniji koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku se nastavlja. Ove godine svega dvadeset đaka prvaka je upisano u sve tri škole sa nastavom na srpskom jeziku - u Starom Nagoričanu, Tabanovcu i Kučevištu. Prošle godine bilo ih je tridesetak.

Poražavajuće su najnovije brojke, pokazatelji trenutnog stanja u obrazovanju. Tako je ove godine u odeljenjima sa nastavom na srpskom jeziku, ako je to zaista nastava, upisano 20 prvaka u sve tri škole - u Starom Nagoričanu, Tabanovcu i Kučevištu.

Tako se nastava na srpskom u Makedoniji, postepeno - gasi. Politikantska ružičasta predstava kao dodatno objašnjenje o oduženom „delovanju" ne vredi. Svake se godine školska populacija Srba u Makedoniji smanjuje. Istina je surova rabota. Vredi je ozbiljno oglednuti.

Jer, i u novoj školskoj godini, stari su problemi, i samo se nagomilavaju.

U ove tri preostale osnovne škole: OŠ Sveti Ćirilo i Metodije u Kučevištu ove školske godine upisano je šest (6) prvaka, učenika na srpskom, a 24 na makedonskom jeziku.

U OŠ Svetozar Marković u Starom Nagoričanu za srpski je prijavljeno pet (5), a na makedonskom četiri (4) đaka prvaka, dok je škola Braća Ribar u Tabanovcu primila devet (9) „srpčića", i osam (8) đaka na makedonskom nastavnom jeziku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво