Читај ми!

„Da živimo svi u slozi”: proslava Svetog Save u Sloveniji

Učenice i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Sloveniji obeležili su Dan Svetog Save na časovima i prigodnim priredbama. Slušali su o Svetom Savi, gledali filmove o njemu, upoznali se sa mapom njegovih putovanja, analizirali, recitovali i pevali pesme o Savi, rešavali kvizove, pravili mape uma o Svetom Savi, crtali njegov lik ili ga pravili od različitih materijala i pripremamali se za svečano obeležavanje Savindana.

Zatim su se nizale priredbe za Svetog Savu u Postojni, Mariboru, Kranju, Novom Mestu, Novoj Gorici, Kopru i Ljubljani, koje su uglavnom realizovane u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim kulturnim društvima. U Postojni su đaci recitovali, pevali, glumili u čast prvog srpskog prosvetitelja. Učenice i učenici iz Maribora i Miklavža na Dravskom polju učestvovali su u proslavi slave Svetog Save u crkvi Svetih Ćirila i Metodija, recitovali su i pevali u svečanoj atmosferi. Školska slava obeležena je prigodnim programom i rezanjem slavskog kolača i u svečanoj sali Kulturnog društva „Brdo", u Kranju.

Učenice i učenici su izveli dramski komad „Krsna slava - Sveti Sava", u čemu im je pomogao i sveštenik. Đaci iz Trebnja, Straže i Novog Mesta prisustvovali su svečanoj liturgiji u crkvi u Novom Mestu, pevali „Himnu Svetom Savi", a zatim, kroz zanimljiv recital, pokazali koliko poznaju njegov život i delo.

Srpska pravoslavna crkvena opština Novo Mesto darovala je najmlađima paketiće. Učenice i učenici u Novoj Gorici su, u svečanoj i toploj atmosferi, pred prepunom salom, izveli priredbu za Savindan sa najmlađim članovima Srpskog kulturnog društva ,,Sloga". Nakon priredbe, deci su podeljeni paketići koje su obezbedile đačke porodice i predstavnici društva. Đaci dopunske nastave na srpskom jeziku sa celog slovenačkog primorja, od Ankarana do Pirana, obeležili su Dan Svetog Savu pevajući i recitujući o svetitelju Savi u koparskoj crkvi.

U Ljubljani je Dan Svetog Save obeležen u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom. 27. januara đaci dopunske nastave na srpskom jeziku pevali su u crkvi „Himnu Svetom Savi" i dobili paketiće.

Sutradan je održna Svetosavska akademija u prepunoj sali Parohijskog doma. Program su pripremile nastavnice, a izveli su ga đaci dopunske nastave na srpskom jeziku. U programu je učestvovalo 120 učenika, a svečanosti su prisustvovali sveštenici Hrama Svetih Ćirila i Metodija, ambasadorka Zorana Vlatković i drugi predstavnici Ambasade, predstavnici različitih udruženja i mnogobrojni roditelji. U okviru proslave prikupljen je novac za humanitarne svrhe od prodaje bukmarkera koje su napravili đaci dopunske nastave na srpskom jeziku.

U okviru obeležavanja Savindana realizovan je i onlajn susret učenica i učenika OŠ „Miroslav Antić" u Beogradu sa đacima dopunske nastave na srpskom jeziku iz Kopra. Razgovor se vodio o Svetom Savi, đaci su čitali sastave i stihove posvećene svetitelju.

Proslava Savindana bila je još jedna lepa prilika za okupljanje dece i roditelja srpskog porekla u Sloveniji i za održavanje naše kulturne tradicije.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво