Читај ми!

Izložba "Putujuće šare" od 7. februara u Beogradu

Izložba slika i unikatnog ručno slikanog nakita "Putujuće šare - Radost nasleđa" umetnice Milice Živadinović biće otvorena 7. februara u galeriji Sanjaj, u Dositejevoj 11. Izložba traje do 7. marta 2023.

Dr Milica Živadinović je rođena u Beogradu 1975. godine. Živi i stvara između njena dva grada: Pariza i Beograda od 1999. godine.

Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Versaju, potom doktorirala na Univerzitetu Pariz 8. Doktorski rad pretočen u monografiju „Miodrag Mića Popović (1923-1996)" objavljen na francuskom, Editions l'Age d'Homme, i na srpskom jeziku, Orion Arta.
Autor je monografije "Ornamenti Srbije - pirotski ćilim", Laguna, 2022.

Kao likovni umetnik ostvarila je do sada preko 20 samostalnih izložbi u Parizu, Beogradu i širom Srbije (najvažniji ciklusi "KosmoOko", "Kosmička harmonija" i "Putujuće šare Srbije"). Učestvovala na preko 40 kolektivnih izložbi širom Evrope. Član je ULUS-a od 2008. godine i francuskog udruženja umetnika (Maison des Artistes).

Paralelno s radom na slikarskom platnu, umetnički nakit je usvojila kao svoj novi likovni i primenjeni izraz i 2013. godine stvorila svoju prvu kolekciju nakita i osnovala svoj brend MITSI-PARIS. 

 Istoričarka umetnosti Marina Cvetanović o umetnosti Milice Živadinović:

"Fantastični likovni svet Milice Živadinović sazdan je od sećanja na pretke i motiva iz nacionalnog folklora, ali i utisaka iz urbane svakodnevice.

Na njenim slikama spojeno je emotivno i poetsko, istorijsko i tradicionalno, na nov i neponovljiv način. Šare su u njenom umu i ona se na slici svakom šarom (bio to đul, gugutka, bomba, ili vera, nada i ljubav) bavi konkretno i uveličano najpre, a zatim opet svoje šare umanjuje (kao u Alisinoj zemlji čuda), pa ih razbacuje po temeljnim, ozbiljnim osnovama svojih kosmosa, svojih natopljenih platana, čija je pozadina „pojela" sve što je na njima vrilo do juče. Danas su spremne da prime nove: motive, elemente, isečke - čitav jedan tradicionalno-umetničko-ritualni svet. Tako beskonačno opet pobeđuje konačno.

Sve šare na Miličinim slikama jesu za nas, sada i ovde, šare pirotskih ćilima - putujuće šare Srbije, ali za Milicu su svakako više od toga. Za nju su njeno drvo života. Njene, sada nove šare su čudesno žive, sve je podređeno njima, uzvišenim i glasno tihim... Takav je Miličin kosmos, njeno „svevideće" KosmoOko (Cosmic'Eye), koje kroz svoj kaleidoskop posmatra svet u malom, pa je i ono dobilo posebno mesto u zanosnim šarama pirotskog ćilima. Da ništa nije slučajno upravo u spoju prirode, nauke i umetnosti, govori i činjenica da je deo oka - dužica ili takozvana „šarenica" (tanka, kružna struktura u oku) odgovorna za boju oka, kao i za količinu svetlosti koja prolazi u mrežnjaču. „Šarenica" je u isto vreme i naziv za prvobitnu tkanu pokrivku koja je zapravo bila preteča ćilima. Tako i Miličine šare i šarenice primaju i propuštaju svetlost koju im ona kao umetnik daruje, pa onda slike odzvanjaju sjajem osećajnosti, a taktilne površine uznose boju i slave maštu njene duše. Njoj kao umetnici nose radost slikanja, a svima nama radost nasleđa".

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво