Читај ми!

Ala ću se naigrati, a sutra ću bolovati

KUD "Kolo Baden" održao je folklorno druženje pod sloganom "Ala ću se naigrati, a sutra ću bolovati". U prepunoj sali u Gebensdorfu, ljubitelji folklora su imali prilike da uživaju u igri sedam folklornih ansambala. Reči pohvale za rad, trajanje i očuvanje kulturne baštine na kraju programa uputio je i sam konzul Republike Srbije Mihajlo Šaulić.

KUD Kolo Baden traje skoro pola veka u Švajcarskoj. Mnoge generacije su beležile godinama našu tradiciju na najlepši način, igrom i pesmom u dalekom svetu.

Čestim folklornim susretima negovali su prijateljstva i sa drugim folklornim ansamblima, pokazujući naraštajima koliko je važno zajedničkim snagama sačuvati kulturno nasleđe. Da je to tako, potvrdili su i ove godine na druženju čiji moto je jasno pozivao na igru bez granica.

U subotu, 19. novembra u Gebenstorfu sala je bila pretesna da primi sve ljubitelje folklora. Veče folklora "Ala ću se naigrati, a sutra ću bolovati" u organizaciji KUD Kolo Baden je okupilo mnoge ansamble iz Švajcarske: KUD Zavičaj, Vintertur, KUD Nikola Tesla, Lucern, KUD Kikac, Bazel, KUD Kolo, Noihausen, KUD Đura Jakšić, Ždrelo, SKUD Vuk Stefanović Karadžić, Šenenvert, kao i domaćini KUD Kolo Baden.

Razigrani folkloraši proveli su publiku kroz prelepe krajeve naše Srbije. Nizale su se pesme i igre, od najmlađih do učesnika prvog ansambla.

Među gostima je bio i generalni konzul Republike Srbije Švajcarskoj, gospodin Mihajlo Šaulić koji nije krio svoje oduševljenje.

"Dirnut sam lepotom igre i požrtvovanjem svih ovih divnih ljudi koji decenijama čuvaju naš identitet u dalekom svetu, ali i grade mostove prijateljstava naših sunarodnika sa zemljom domaćina. Ovo veče, razigrano šarenilom i lepotom igre i pesme, bila je slika naše zemlje u punom svom sjaju. Ponosni smo na ovakva dešavanja, ovakve ljude i našu decu koja neće zaboraviti svoju kulturu dok je ovakvih okupljanja. Hvala KUD-u Kolo Baden", rekao je Šaulić.

Kroz program, publiku su vodile na srpskom i nemačkom jeziku Violeta Pavlović i Zorica Stanković, članice KUD-a Kolo Baden.

Glavni organizatori manifestacije su bili Slaviša Serdar, potpredsednik društva, Milan Stanković, član prvog ansambla i Dejan Inđić, umetnički rukovodilac prvog ansambla KUD Kolo Baden.

"Dugujemo veliku zahvalnost roditeljima i članovima koji su uvek tu da pruže maksimalnu podršku. Ponosan sam na KUD Kolo Baden. Hvala svima koji su bili i do nekog narednog susreta - živeli!", rekao je Inđić.

Posle kulturnog dela programa, učesnike i publiku zabavljao je Bombastik bend.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво