Читај ми!

Koncert ansambla "Stanislav Binički" u Frankfurtu na Majni povodom Dana primirja

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu a u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije, održan je svečani koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije "Stanislav Binički", pod naslovom "150 godina od rođenja Stanislava Biničkog – koncert u njegovu čast".

U svečanoj sali Crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu na Majni priređen je spektakularni celovečernji koncert najstarijeg vojnog orkestra u Republici Srbiji, u čijim zvucima je uživala kako srpska tako i nemačka publika.

Svečanosti su, pored istaknutih pripadnika srpske dijaspore iz regije Rajna-Majna, prisustvovali predstavnici pokrajine Hesen i grada Frankfurta. Publika je ovacijama pozdravila članove Umetničkog ansambla nakon izvođenja numera „Marš na Drinu", „Ovo je Srbija" i „Oj Srbijo, mila mati".

Generalni konzul Branko Radovanović je u svom pozdravnom govoru podsetio na žrtvu koju su srpska vojska i narod podneli u Prvom svetskom ratu za mir i slobodu, ukazavši da nam je danas u Evropi više nego ikada potreban mir:

„Večerašnjim koncertom želimo iz Frankfurta na Majni, grada u kojem žive pripadnici preko 200 nacija iz celoga sveta, da pošaljemo poruku mira uz tradicionalne srpske melodije klasične i narodne muzike", rekao je konzul Radovanović.

U petak 11. novembra u 11 časova, održan je parastos na srpsko-ruskom vojničkom groblju na Centralnom gradskom groblju u Frankfurtu, kod Spomen-krsta koji je podignut 2018. godine. Nakon parastosa, generalni konzul Branko Radovanović i izaslanik odbrane Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, pukovnik Nenad Milojević, uz zvuke trube i pesmu „Tamo daleko", položili su vence zajedno sa generalnim konzulom Ruske Federacije u Frankfurtu, Ivanom Kotulevim.

Ceremoniji su prisustvovali članovi Umetničkog ansambla „Stanislav Binički", kao i više desetina pripadnika srpske dijaspore iz Frankfurta i okoline.

U subotu, 12. novembra Ansambl je oduševio i publiku Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu, nastupom koji je upriličen upravo povodom 45. godišnjice od osnivanja tog centra. Prema rečima načelnika Umetničkog ansambla „Stanislav Binički" potpukovnika Nikole Živkovića, gostovanje u Frankfurtu je bilo prilika da se tamošnjoj publici prikaže deo kulturne baštine Republike Srbije i Stanislava Biničkog, koji je veliko ime u srpskoj i internacionalnoj muzici.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво