Читај ми!

Godišnja skupština Fonda dijaspora za maticu

Sednica Skupštine Fonda dijaspora za maticu održana je 24. septembra u Parohijskom domu Hrama Svetog Save, u Beogradu.

Pored predstavnika srpskog rasejanja iz više evropskih zemalja, SAD, Kanade i Australije, u radu Skupštine su učestvovali Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije, Miroslav Čučković, gradski menadžer Grada Beograda, Miodrag Jakšić, predsednik Matice iseljenika Srbije i drugi predstavnici javnog, kulturnog i društvenog života.

Skupština je usvojila Izveštaj o radu, završni račun za protekli period, kao i smernice za rad u narednoj godini. U smernicama je istaknuto da će Fond i u narednom periodu, u skladu sa utvrđenim kriterijumima, dati prioritet rešavanju humanitarnih problema ugroženog naroda u Pokrajini Kosovo i Metohija, izbeglim i raseljenim licima kao i siromašnim porodicama sa troje i više maloletne decenastaviti.

Ukazano je da raste broj molbi za humanitarnu pomoć dok se prihodi Fonda od kamata na depozite u bankama i novih donacija smanjuju. Zato je upućen apel potencijalnim priložnicima i donatorima iz rasejanja i matice da svojim prilozima Fondu omoguće rešavanje humanitarnih slučajeva. U istom cilju, Fond će nastaviti svoje višegodišnje napore za ukidanje poreza na humanitarnu delatnost kako se sredstva za humanitarne potrebe ne bi poreskim opterećenjima smanjivala.

Predsednica Upravnog odbora dr Ljiljana Verner je obnovila inicijativu Uprave za izgradnju Srpskog doma u Beogradu kao institucije kulturnog i društvenog povezivanja matice i rasejanja kao i Memorijala žrtava genocida nad srpskim narodom u 20. veku. Ukazala je i na potrebu da se završi započeta rekonstrukcija spomenika žrtvama agresije NATO u Parku „Ušće", na Novom Beogradu i da se upali večna vatra. Ona je takođe izrazila očekivanje da će se ranije uzurpirana sredstva Fonda dijaspora za maticu i Fondacije za stipendiranje talenata iz matematike i tehničkih nauka „Sanja Milenković" vrate kako bi se normalizovao i proširio njihov rad, ali kako bi se, ujedno otklonili izroci i dalje prisutnog nepoverenja u odnosima matice i rasejanja.

Učesnici Skupštine su, između ostalog, izrazili zabrinutost zbog produžene diskriminacije pripadnika Srpskog naroda u bivšim jugoslovenskim republikama, tihog etničkog čišćenja i sve teže zaštite njihovog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta.  

Izražena je i podrška državnom rukovodstvu za mirno, pravedno i održivo rešavanje pitanja pokrajine Kosovo i Metohija, u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom Srbije i rezolucijom SB UN 1244 kojom se garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije a za Kosovo i Metohiju predviđa široka autonomija u okviru Srbije. 

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво