Читај ми!

Muzej naivnog slikarstva u Kanadi obeležava dve decenije rada

Jedan od retkih muzeja naivnog slikarstva u kanadskom gradu Magog, Galerie Jeannine Blais, koji okuplja elitu svetski poznatih naivnih slikara, danas slavi 20 godina postojanja. Na izložbi povodom tog jubileja, jedan od izlagača biće i naš Dragan Mihailović, čija je svetska slikarska karijera započeta na tlu Kanade, i koji je jednim delom učestvovao u njegovom stvaranju.

Miahilović uspešno sarađuje sa kanadskom Galerie Jeannine Blais od 1985. godine. Izlažući i promovišući njegove slike, učinila je od njega najpopularnijeg naivnog slikara u tom delu Severne Amerike.

"U Galeriji sam, u samom početku moje kanadske karijere, upoznao velikog zaljubljenika u naivnu umetnost, slikara Ivana M. Degla, čiji je san bio da osnuje Muzej naivnog slikarstva u kanadskoj pokrajini Kvebek koju još zovu i Bel Provans. Izazov je bio veliki, ali Ivan je uporno, savlađujući brojne prepreke, uspeo da u desetogodišnjoj borbi svoj san ostvari. Danas je to svetski poznat muzej koji poseduje veliki broj slika umetnika iz celog sveta.

Jedan sam od nekoliko naivnih slikara koji su zdušno pomagali rađanje i učvršćivanje pozicije muzeja poklanjajući slike koje se danas nalaze u fundusu kuće. Verovatno da sam jedan od darodavaca koji nije nikada odbio da pokloni sliku koja je bila namenjena prodaji za interes muzeja, a to sam učinio i ovog puta, za proslavu dvadesetogodišnjice od osnivanja Muzeja.

Ono što je svakom slikaru čast i veliko priznanje je kada se jedna od njegovih slika izabere za najavljivanje važnih manifestacija, kao što je urađeno i ovog puta. Verovatno da mi se tim činom uprava muzeja zahvaljuje na podršci. Srećna godišnjica muzeju i da još dugo uspešno rade", kaže Dragan Mihailović za RTS.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво