Читај ми!

Srbfest u Čikagu nastavlja tradiciju

Uspešno je održan trodnevni srpski festival na imanju srpskog Sabornog hrama u Čikagu.

Ovo su momenti kojih se uželela srpska zajendica u Čikagu i širom Sjedinjenih Država. Posle dve godine korona virusa, ovo je prva u kojoj se ponovo organizuju svi srpski festivali, od Čikaga do Floride i Kalifornije.

Neki su već održani, u Ohaju i Indijani, a ovo je festival na imanju srpskog Sabornog hrama u Čikagu, kako se ovde obično kaže, na Redvud Drajvu.

Predsednik Crkvenoškolske opštine Momčilo Spasojević nam prenosi da je na sredini festivala već prodato 40 jaganjaca i prasića.

Brojka je značajna jer to govori o velikom odzivu posetilaca, kao i o činjenici da se skupljaju sredstva za crkvu, potrebna tokom cele godine za struju, grejanje, održavanje i razne druge troškove.

Jedan od volontera dodaje da ima ćevapa, pljeskavica, kobasica, kaže, svega ima...

Ranko Ristić koji je proveo vikend pomažući na štandu Halijard fondacije zajedno sa Džonom Kapelom, kaže da će uskoro u Čikagu biti izvedena premijera predstave posvećena Halijard misiji, kada su Srbi spasili pet stotina američkih pilota. Takođe se planira i novi put za Arizonu, gde u vazduhoplovnom muzeju posetioci imaju priliku i da polete u originalnim avionima koji su leteli pre više od sedam decenija.

U ovim krajevima na Srednjem zapadu festivali se obično održavaju leti jer je onda ovde bolje vreme. U delovima zemlje sa blažom klimom, kao što su Florida i Arizona, održavaju se u novembru ili februaru, kada je tamo idealno vreme.

Jedna od mladih posetiteljki festivala kaže da joj se posebno sviđa nastup folklornog ansambla. Pošto su članovi grupe sa kojom smo razgovarali rođeni u Americi, pitamo je gde je naučila srpski, a ona ističe da su je mama i tata naučili srpskom jeziku.

Starešina srpskog Sabornog hrama u Čikagu, otac Darko Spasojević, kaže da je festival značajan za zajednicu.

"Utisci su odlični, ovo je već trideset i nešto godina da se održava ovaj srpski festival ovde, koji predstavlja našu kulturu i veru i predstavlja našu zajednicu pri Sabornom hramu našim ljudima kao i široj zajednici. Organizacija je odlična, poseta je odlična tako da smo veoma zadovoljni", ističe otac Darko.

Među posetiocima ima ljudi koji su tu već decenijama, i drugih koji su tu od nedavno ili su došli na kratko da čuvaju unučiće i posete familiju.

Jedna gospođa nam kaže da su utisci predivni. Dodaje da je gost i da je stigla iz Srbije, a da inače živi u Prokuplju.

Jednog posetioca pitamo šta kaže na vest da treba da poleti direktan avion Čikago Beograd od proleća.

On kaže: "Odmah kupujemo prvu kartu, prvo mesto i idemo da isprobamo taj avion".

Drugi posetilac dodaje: "Najlepše je kad se skupimo ovako, da nas ima što više".

Zaključujemo da nema sumnje da je ove godine Festival na imanju srpskog Sabornog hrama u Čikagu privukao veliki broj ljudi, a jedna stvar je sigurna, dok je nostalgije i želje za rodnim krajem biće sigurno i želje za ovakvim druženjima i ovakvim festivalima.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво