Читај ми!

"Ko ste, vi, Hrvati?" - knjiga o kojoj se govori

Ne događa se često da promocija knjige okupi toliki broj ljudi koliko ih je 19. jula bilo prisutno u sali čitaonice biblioteke "Sveti Sava" u Aranđelovcu. U vreme održavanja tradicionalne manifestacije "Mermer i zvuci", započete davne 1968. godine na kojoj su predstavljana najvrednija muzička, dramska, baletska, književna, likovna i filmska ostvarenja Udruženje istraživača "Tragovi" iz Aranđelovca i Narodna biblioteka "Sveti Sava", organizovali su predstavljanje književnih dela Radovana B. Milića, koji već dve i po decenije živi na "tromeđi srca" između Aranđelovca, Slovenskih Konjica i Beča.

Pored poezije koju piše, Milićeve knjige: Srbi u Sloveniji - hronika, Svetski rat protiv jednog čoveka - akademik Burović disident br. 1, Poverenik gospodara Zlog, a posebno, njegova najnovija, deseta knjiga Ko ste, vi, Hrvati?, donose snažnu i potresnu priču o stradalnom životu Srba kako u ratnim tako i u poratnim događanjima u periodu od 1914/41/91, pa sve do današnjih dana.

Ko ste, vi, Hrvati?, traktat o kulturocidu i genocidu rimokatoločkog hrvatskog naroda i hrvatskih ustaša nad srpskim kulturnim nasleđem i Srbima je plod Radovanovog višegodišnjeg bavljenja pitanjima uzroka i nastanka Nezavisne Države Hrvatske u ovakvoj ekstremno nacionalističkoj i verski zatrovanoj državnoj tvorevini.

Autor je smatrao da se ne sme ostati nemo pred svakodnevnim i agresivnim pokušajima Hrvata da falsifikatima i lažima prekrajaju istoriju u svoju korist, a na štetu Srba. Knjiga istine, Ko ste, vi, Hrvati?, potkrepljenja dokazima, odgovara na svaku izrečenu i napisanu hrvatsku laž u skriptama pokatoličenih Srba koji veličaju ustaštvo, što bi, po rečima autora:

"...trebalo postati sveta dužnost svakog Srbina u cilju spasenja od tog agresivnog naroda koji bi želeo na silu postati deo modernog evropskog društva i biti što dalje od stravičnih zločina koje su počinili tokom svoje kratke istorije postojanja".

U knjizi je objašnjeno i zašto su Hrvati prilikom otcepljenja od Jugoslavije iskoristili Jevrejina Slavka Goldštajna kao svog glasnogovornika (prof. dr Srboljub Živanović, akademik), ali i to: "da knjigom ispisuje stotine autorskih tekstova dokazujući ustaška zverstva nad Srbima od Prvog svetskog rata do zverstava u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj" (prof. dr Vjera Rašković Zec).

I pred toga što knjiga prati najstrašniju povest i dramatične događaje u vremenu nikad neugašene, bezrazložne, hrvatske mržnje prema svojim saplemenicima Srbima, od kojih su i postali, akademik Burović će zapisati o knjizi:

"Hrvatski buržoaski intelektualci su već poodavno zaslužili jednu ovakvu knjigu", verujući pritom: "da će narodni intelektualci shvatiti da je knjiga pisana sa nožem u srcu, baš kao što lekar zariva skalpel u srce svog brata kako bi ga izlečio, a ne usmrtio!"

Zahvaljujući autorskoj neostrašćenosti i postojanju ovakvih knjiga spona između hrvatske posebnosti i srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa nikada neće, niti sme biti zaboravljena.

O knjigama Radovana B. Milića su nadahnuto govorili nagrađivani pisac Vojslav Veselinović, dobitnik prestižne nagrade za najbolji istorijski roman 2021. godine, zatim Vladeta Kolarević pesnik, publicista, književnik i Vesna Proković iz aranđelovačke Narodne biblioteke Sveti Sava.

Knjigu je objavilo Slovenačko srpsko društvo Sretenje iz Slovenskih Konjica.

Recenzenti knjige su: prof. dr Srbiljub Živanović, akademik iz Londona i prof. dr Vjera Rašković Zec iz Beča.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво