Читај ми!

Osvećenje obnovljenog hrama Svete Petke u Sjeničaku na Kordunu

Temeljno obnovljeni srpski hram Prepodobne mati Paraskeve u selu Sjeničak na Kordunu kod Karlovca osvećen je nedelju 31. jula 2022. godine. Svečani čin osvećenja u crkvenom obredu poznatom kao tronosanje, predvodio je episkop gornjokarlovački Gerasim uz sasluženje sveštenstva i monaštva iz te eparhije. Kum osvećenja bio je Željko Vlajnić, Sjeničarac koji danas živi u Čikagu. U toku ovoga čina otkrivena je spomen-ploča za 1.140 meštana sela koji su ubijeni u ustaškim i nacističkim logorima i umrli od gladi i tifusa tokom NDH od 1941. do 1945. godine.

Obnova crkve trajala je punih 10 godina. Od 2012. godine 447 priložnika - pojedinaca, institucija i udruženja iz celog svijeta dalo je novčana sredstva kako bi se ovaj objekat mogao zavšriti i privesti u bogoslužbenu upotrebu. Obnovu je sproveo crkveni građevinski odbor na čijem čelu je bio paroh Druge karlovačke parohije protojerej stavrofor Radoslav Anđelić.

Srpski hram Prepodobne mati Paraskeve u Sjeničaku datira još iz 1715. godine kao crkva-brvnara. Na mjestu toga hrama 1934. godine uzidana je nova crkva koju su ustaše 1942. zapalile. Bio je to jedan od 37 srpskih hramova i kapela koje su ustaše tokom NDH srušile. Na temeljima toga hrama 1989. godine tadašnji vladika Gornjokarlovački Simeon Zloković blagoslovio je početak obnove koja je zbog rata 1991. prekinuta, a nastavljena 2012. godine.

Na novom srpskom hramu u Sjeničaku postavljena je spomen ploča Savi Mrkalju (Sjeničak 1783. - Beč 1833) reformatoru srpske ćirilice i srpskog jezika čije je djelo poslužlo Vuku Stefanoviću Karadžiću kao osnov za reformu srpskog jezika. On je u školi u okviru ove crkve stekao prvu pismenost.

Osvećenje hrama Svete Petke je veliki događaj, ne samo za Sjeničak, već i za cijeli srpski narod na Kordunu.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво