Читај ми!

Zlatni beočug u rukama Božice Velousis

Svečano uručenje 51. nagrade “Zlatni beočug” i Povelje održano je juče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a dobitnici su – međunarodni filmski festival FEST, Beogradsko dramsko pozorište, i mnogi pojedinci kao što su književnica Božica Velousis, rediteljka i producentkinja Jelena Bajić Jočić, glumac i producent Miloš Biković.

"Najveće zasluge za osnivanje nagrade pripadaju njenom idejnom tvorcu, književniku Vasku Popi, koji je dao i ime nagradi, Radomiru Steviću Rasu i Jevti Jevtoviću. Već 29. juna, navršava se 100 godina od rođenja Vaska Pope, tako da ovu dodelu danas priređujemo u znak sećanja na jednog od naših najvećih pesnika", rekao je Ajdačić u svom emotivnom govoru.

Godišnju nagradu "Zlatni beočug" su dobili pojedinci, među kojima je i književnica Božica Velousis, poznata humanitarka, inače dobitnica brojnih priznanja za izvanredan rad i stvaralaštvo u mnogim zemljama Evrope. Podsetimo, u svom radu, ona se vodi misijom očuvanja kulturne nematerijalne baštine Srbije od zaborava, a ovo renomirano priznanje koje se dodeljuje više od pet decenija, pripalo joj je za trajni doprinos kulturi Beograda i promociju prestoničke kulture u dijaspori, na osnovu odluke žirija Kulturno - prosvetne zajednice Beograda.

Svoje oduševljenje nije skrivala, a potom je prisutnoj uvaženoj publici pročitala svoje dve pesme „Život je lep" i „ Hrabrost", koje su dečekane uz gromoglasan aplauz.

„Vodim se parolom da je život lep. Isto kazujem u poeziji, ponavljajući svim generacijama, da se vole, veruju u ljubav i da svoje emocije unose u posao kojim se bave. Tim emocijama se obraćam i strancima, kojima potpuno rušim jezičke barijere. Kada sam počela da se bavim književnošću i kulturom, nisam ni slutila da ću jednog dana dobiti ovo renomirano priznanje, pored stotine pristiglih prijava. Višečlana komisija je jednoglasno podržala moje delo i pružila podršku da stanem rame uz rame sa dugogodišnjim, velikim stvaraocima u kulturi, istoriji, medijima. Uskoro objavljujem još jedan roman, nešto drugačiji, emotivniji... posvećen nekome kome dugujem svoje prisustvo danas u Narodnom pozorištu", izjavila je Božica Velousis i najavljuje nesvakidašnju saradnju sa izdavačima i čuvarima kulture u Mađarskoj, Poljskoj, Grčkoj i Rusiji...

Glumac i producent Miloš Biković nije lično primio nagradu, jer je na mnogim snimanjima u Rusiji i Srbiji, a trenutno realizuje drugu sezonu krimi serije „Južni vetar" Miloša Avramovića, gde gostuju i američki glumci Vilijam Boldvin i Erik Roberts. Takođe je koproducent animiranog serijala "Puffins" sa italijanskom kućom "Iervolino Studios" gde glas glavnom junaku ptici Džoniju Pafu pozajmljuje Džoni Dep, i gradi karijeru u ruskim filmovima i serijalima.

Zlatni Beočug su dobili još: prof. Vojislav Avramović, muzički pedagog i kulturni poslenik, Dr Duško Babić - književnik i istoričar, prof. dr Milan Brdar, filozof i naučni radnik, Jelena Bajić reditelj, Mr Nataša Jović Trivić - operska umetnica, prof. mr Tatjana Olujić - violinstkinja i muzički pedagog, Nenad Stanković - akademski slikar, časopis "Pečat", kao i - Slavica Trifunović - poslenica kulture, pomoćnica u oblasti kulture, a kasnije medija u Ministrarstvu kulture i informisanja.

Stručni žiri je na sednici 15. juna donelo odluku da "Izvanredni Zlatni beočug" za životno delo dobije Miroljub Filipović Filimir, likovni umetnik.

 

 

 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво