Читај ми!

Dodeljene nagrade čikaškog Srpskog filmskog festivala

Dodela nagrada Srpskog filmskog festivala u Čikagu za 2019. i 2021. godinu održana je 2. juna u prostorijama Filmskog centra Srbije u Beogradu, a laureati ovog priznanja su Tihomir Stanić, Nataša Ninković, Anita Mančić, Miloš Biković, Goran Bogdan i Anđelka Prpić, kao i reditelji Srdan Golubović i Goran Radovanović. Ovogodišnja smotra srpskog filma u Čikagu održaće se od 7 do 9. decembra 2022.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, kao domaćin događaja, istakao je važnost festivala u Čikagu koji neguje srpsko filmsko stvaralaštvo i napomenuo da je ta manifestacija postala i neprofitna organizacija, što otvara mogućnost dublje saradnje sa autorima i sa Filmskim centrom Srbije.

Inicijator pokretanja festivala srpskog filma u svetu i selektor festivala u Čikagu, poznati novinar Aleksandar Vlajković, podsetio je da je Festival u Čikagu nastao pre 10 godina i napomenuo da za sada samo još dva festivala srpskog filma postoje u svetu, u Australiji, u nekoliko gradova, i Kanadi, u gradu Vankuveru i da postoje želje da se taj broj poveća u još nekim svetskim metropolama. Takođe, da festivali srpskog filma postanu ne samo smotre najboljih srpskih filmova, nego i promocija Srbije kao mesta gde će strani producenti snimati svoje filmove, a u isto vreme i kao turistička destinacija.

"Već su obavljeni razgovori sa predstavnicima države Srbije koji su tu inicijativu preliminarno podržali", rekao je Vlajković.

Usledilo je i uručivanje nagrada filmskim stvaraocima kojima je stručni žiri dodelio priznanja, a kojima nagrade nisu uručene, jer zbog pandemije nisu mogli da putuju.

Nagrade su uručili Slavica Petrović, direktor Festivala srpskog filma u Čikagu i inicijator i selektor Festivala Aleksandar Vlajković. Nekim stvaraocima će priznanja biti naknadno uručena, jer su opravdano bili odsutni.

Glumac Tihomir Stanić, raniji dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u filmu „Falsifikator" (2013), ovoga puta dobio je nagradu za glavnu ulogu u filmu Gorana Markovića - "Delirijum Tremens" (2019), dok je Anđelka Prpić primila nagradu kao najbolja glumica u psihološkom trileru "Jedini izlaz" (2021) Darka Nikolića.

Za najbolji film proglašena je socijalna drama prema istinitom događaju "Otac" (2020), koji je u međuvremenu osvojio više nagrada u svetu. Priznanja za taj film su dobili bračni par - Srdan Golubović (za režiju) i Jelena Mitrović (kao producent filma), a za isti film Goran Bogdan je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Podsetimo, poslednja smotra Festivala srpskog filma u Čikagu pod sloganom "Film je san, festival je magija" održan je od 3. do 5. decembra 2021. u poznatom bioskopu "Pickwick Theatre" u četvrti Čikaga Park Ridž.

Tada su prikazani filmovi "Južni vetar 2 - Ubrzanje" Miloša Avramovića, grčko-američki projekat "Božiji čovek" srpske rediteljke Jelene Popović, "Otac" Srdana Golubovića "Jedini izlaz" Darka Nikolića, "Pucnji u Marseju" Gordana Matića, dokumentarac o Zoranu Radmiloviću - "Glumčina", "Makavejev - Proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića i rusko-srpski film "Hotel Beograd" koji je zatvorio festival.

Gosti festivala su bili Jelena Popović, srpska rediteljka iz Grčke i Gordan Matić, direktor FCS, ali i autor filma "Pucnji u Marseju", koji je nagrađen za ovaj igrano-dokumentarni projekat.

Selektor Festivala Aleksandar Vlajković je najavio da će se ove godine Festival održati, kao i prethodnih godina u prvoj nedelji decembra, od 7. do 9. decembra 2022. i da se već odabiru filmovi koji će konkurisati da se nađu pred publikom u Čikagu, festivala na koji dolaze ljudi sa ovih naših prostora, ali sve više i naši američki prijatelji.

Neki filmski stvaraoci se nisu, iz opravdanih razloga, pojavili da prime nagrade, koje će im biti naknadno uručene.Među njima je glumica Nataša Ninković, kojoj je dodeljena nagrada za najbolju glavnu žensku uloga u melodrami "Ajvar" Ane Marije Rosi, Anita Mančić kao najbolja sporedna ženska uloga u ostvarenju "Delirijum tremens", Miloš Biković kao glavni glumac u naslovima "Južni vetar 2" (2021), koji je inače bio gost festivala, ali je pre odluke žirija otputovao iz Čikaga, kao i Goran Bogdan za naslovnu ulogu u filmskoj drami "Otac", i Goran Radovanović kao najbolji reditelj dugometražnog dokumentarca "Makavejev - Proces u bioskopskoj sali".

U izjavi za medije, glumica Anđelka Prpić se osvrnula na svoju glavnu ulogu u trileru i kasnije TV seriji "Jedini izlaz", koja joj je otvorila vrata za nešto drugačije uloge u karijeri, sa čime je veoma zadovoljna, te da je ulozi pristupila studiozno, posvećeno, kao značajan izazov.

Nije bila na festivalu u Čikagu, ali je gostovala u ovom američkom gradu sa svojom mono komedijom "Šta me snađe" Nebojše Romčevića i nada se da će sledeći put doći na ovaj festival sa nekim novim filmom.

Takođe je najavila svoje nove projekte - snimila je film "Ala je lep ovaj svet" kao i seriju izvedenu iz filma - "Šetnja sa lavom" reditelja Filipa Čolovića, prema scenariju glumca Andreja Šepetkovskog, i na jesen je čeka premijera treće sezone sitkoma "Radio Mileva".

Direktorka Festivala srpskog filma u Čikagu, Slavica Petrović inače je glavni i odgovorni urednik nezavisnog lista "Srpsko ogledalo", koje je već dve decenije najznačajnije glasilo na srpskom jeziku na američkom kontinentu, ukazala je da je doskorašnji ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković taj Festival nazvao najznačajnijim kulturnim događajem Srbije u Americi u koji je uključena i srpska dijaspora u SAD i da je zato veoma prisutan i u američkoj javnosti.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво