Читај ми!

Udruženje "Vidovdan" i prijatelji na manifestaciji "Srbija u srcu"

Četrnaestog maja, u Barbaranu, na severu Italije, nedaleko od Vićence, na priredbi "Srbija u srcu", orila se pesma i tresla pozornica od razigranih folkloraša.

Dugo planirana i sa nestrpljenjem iščekivana priredba Udruženja Vidovdan iz Vićence, konačno je održana, na radost domaćina i gostujućih udruženja naših sunarodnika iz Evrope.  Iz Lugana je došlo Udruženje Desanka Maksimović, iz Belincone doputovali članovi Udruženja Sveti Sava, iz Postojne Udruženje Nikola Tesla, a udruženje Mokranjac, koje je drugi put bilo gost Vidovdana, stiglo je iz austrijske prestonice...ukupno oko 400 gostiju.

Program je počeo pesmom Vidovdan, koja je himna udruženja, a na tu pesmu je Vladiša Buzejić, predsednik udruženja, napravio koreografiju, tako da se Vidovdan predstavio i folklornom numerom.

Sa čašicom domaće rakije, koja je iz Srbije stigla specijalno za ovu priliku, sve goste dočekivao je najstariji član udruženja, Velimir Milošević, koga svi zovu iz milošte "Deda". Svetlana Stanojlović je bila zadužena za program.

Kroz otvorene prozore širio se miris hrane i bogate trpeze. Sve je bilo spremljeno na domaći način, ukusno... Bina je bila okićena: ćilimima, radovima domaće radinosti, zastavama, našom i zemlje domaćina. Orila se pesma, čuo se smeh i zveket čaša pri nazdravljanju...

Gosti su se zahvalili domaćinima na lepom dočeku i odličnoj atmosferi, ističući da je svrha ovakvih druženja učvršćivanje veza među sunarodnicima, a folklor najbolji način da to realizuje.

"Posle ove uspešno organizovane manifestacije malo ćemo se  odmoriti, pa počinjemo sa pripremama oko slave udruženja, 28. jun. Uhvatili smo ritam i dok nas drže adrenalin i entuzijazam idemo napred. Koristim priliku da se zahvalim svim članovima na trudu, radu, saradnji i strpljenju oko pripreme i organizacije ovako mnogobrojnog skupa, kao i našim sponzorima", obratio se prisutnima Vladiša Buzejić, predsednik Udruženja.

Sofija Vukić je otpevala pesmu Odakle si, sele, Kad bi me pitali, a na harmonici je pratio Damjan Milanović. Sofija se predstavila i kao pisac, jer je nedavno objavila svoju prvu knjigu, a priprema i drugu.

Posle bogatog kulturno-umetničkog programa prisutne je uveseljavao orkestar Evropa. Zajedno, domaćini i gosti, poveli su kolo i do ponoći neumorno igrali.

Prisutni su bili i predstavnici lokalnih srpskih udruženja, tri dame: Biljana Vasić, predsednica udruženja SKZ Arzinjano, Gorica Stevanović, predsednica udruženja Kapija Šumadije i Dušica Lalić, predsednica Duge.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво