Читај ми!

Novine u zaštiti imovinskih prava izbeglih iz BiH

Portal "Srpska zemlja" i beogradska Kancelarija za pravnu pomoć Srbima koji polažu pravo na nekretnine u Federaciji BiH predstavljeni su u Pres centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu.

Predstavnici Srbije i Republike Srpske apelovali su na Srbe poreklom iz FBiH da se informišu o svojim pravima i aktivno uključe kako bi sprečili da im kantonalne i federalne vlasti, bez njihovog znanja, u postupku uspostave novih zemljišnih knjiga, trajno oduzmu imovinu.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, najavio je da, od danas u Beogradu, u ulici Gavrila Principa 16. počinje s radom Kancelarija za pomoć Srbima izbeglim iz BiH u zaštiti njihove imovine u Federaciji. On je istakao da će portal „Srpska zemlja", koji je finansijski podržala Uprava, sadržati sve informacije i obrasce neophodne za ostvarivanje imovinskih prava.

„U Federaciji BiH 1991. godine živelo je 541.000 Srba, a prema popisu iz 2013. godine, ostalo je samo 56.000. Prema evidencijama, 400.000 Srba polaže pravo na nekretnine u FBiH. Vlasti u Federaciji nisu predvidele da se pozivi nosiocima imovinskih prava za upis u katastar šalju lično već se objavljuju samo u Službenom listu i ponekim dnevnim novinama, tako da Srbi u rasejanju gube svoju dedovinu samo zato što nisu pravovremeno obavešteni. Apelujem da svi Srbe širom sveta provere da li zemlja njihovih predaka i dalje nosi ime njihovih porodica. S naše strane, mi ćemo nastaviti da se zajedno borimo za poštovanje osnovnih ljudskih prava i prava Srba na svoju imovinu", rekao je Gujon.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović je naglasio da će portal „Srpska zemlja" pružiti Srbima koji polažu pravo na imovinu u FBiH sve informacije o njihovoj imovini i načinu kako da je zadrže i spreče njeno otimanje.

„To je minimalna moralna kultura naslednika prema precima. Ukoliko je već došlo do oduzimanja imovine, vlasnici imaju mehanizam da je vrate. Ako čovek vidi da je došlo do neke zloupotrebe, on može u skladu sa Zakonom o zemljišnim knjigama FBiH, članom 60, da podnese zahtev da se ispravi neispravan upis koji je tokom harmonizacije izvršila gruntovnica, zemljišnoknjižni ured, odnosno nadležni sud", rekao je Radanović i istakao da je ukupna površina zemlje koju poseduju Srbi u FBiH srazmerna površini dva i po Beograda, odnosno jednaka području Kosova i Metohije.

Komesar Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić izjavio je da u preko 60 od 79 opština u FBiH ne postoje nikakvi registri i pozvao naslednike da, kako je rekao, zaštite koren da bi znali ko su i odakle su.

„Od 1.864 katastarske opštine, bar iz 1.500 nas nikada niko obavestiti neće. Sistem tako funkcioniše. Govorimo o sistemu koji priznaje begovske tapije. Ovo je drugi put u 20 godina da se pokušava otimanje imovine", rekao je Cucić, koji je danas sa Radanovićem potpisao i Sporazum o saradnji u oblasti zaštite i ostvarivanja imovinskih i stvarnih prava izbeglih i raseljenih i drugih lica koja polažu pravo na nekretnine u FBiH.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Milimir Vujadinović ukazao je da je više od pola miliona ljudi nasilno raseljeno s prostora FBiH, a da Srbija, koja je uvek za njih bila utočište, preko svojih institucija pokušava da pomogne.

„U dva meseca zajedničke pojačane kampanje u 2021. godini formirana su 3.254 nova predmeta, što je oko 78 odsto od broja predmeta tokom prethodne 3,5 godine", rekao je Vujadinović.

Direktor Fonda AP Vojvodine za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo najavio je da će Kancelarija za pravnu pomoć Srbima iz FBiH u februaru biti otvorena i u Novom Sadu, a da će u svim većim gradovima Vojvodine biti organizovane tribine o problemu oduzimanja imovine.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je da veruje da će zajedničko delovanje podići vidljivost značaja zaštite imovinskih prava Srba poreklom iz FBiH i doprineti zaštiti njihovih imovinskih i ostalih prava.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво