Читај ми!

Srbija i Portugal – upoznajemo se preko tradicije!

U ciriškoj školi Zilfeld održan je zajednički čas portugalske i srpske škole na kome su učenici jedni drugima predstavili osnovne odlike folklora svojih zemalja.

Đaci portugalske škole (koji su ovom prilikom bili gosti srpske škole) zajedno sa svojom učiteljicom Paolom Alegri pomoću slagalica-crteža koje su sami izradili predstavili su bogatstvo narodnih nošnji svoje zemlje, a srpska deca su imala zadatak da sklapaju slagalice i izaberu nošnju koja im se najviše dopada.

Sa druge strane, Portugalcima su srpski đaci priredili izložbu o srpskoj narodnoj nošnji gde su se našli opanci, jelek, kecelja i šajkače koje su učenici na časovima tokom decembra napravili od gline, a zahvaljujući podršci roditelja, prikazali smo i prave eksponate - dečju narodnu nošnju, tako da su gosti imali prilike i da probaju srpski jelek.

Na kraju smo odgledali snimak Ansambla „Kolo" uz napomenu da u Švajcarskoj postoji puno srpskih udruženja koja neguju i čuvaju bogatstvo srpskog folklora.

Ujedno, bila je to prilika da se predstavi zastava i pismo svoje zemlje, ali i da se razmeni i nauči poneka reč na portugalskom odnosno srpskom jeziku. Učenici na ovaj način od malih nogu postaju svesni svojih nacionalnih obeležja i bogatstva kulture i uče kako da ih predstave drugima. S obzirom na to da odrastaju u multikulturalnom društvu, i da se školuju u sistemu koji podstiče i podržava poštovanje različitosti, učenici su lepo prihvatili ovakav vid nastave izjasnivši se da bi voleli da slične časove podele i sa učenicima iz drugih zemalja.

Na kraju smo otkrili još jednu zajedničku osobinu - a to je pažnja gosta prema domaćinu i obrnuto - obe učiteljice su isto razmišljale i pripremile isto iznenađenje - slatkiši za svu decu!

 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво