Читај ми!

Prerani odlazak koleginice Maje Martinović

Maja Martinović, novinarka i TV autor, nakon kratke i teške bolesti, preminula je 5.decembra u 56. godini, u rodnom Kruševcu. Rođena je 30.06.1966. godine. Od osnivanja Regionalne Televizije Kruševac, 1991. godine, počinje da radi kao novinar i urednik, potpisujući veliki broj žanrovski različitih TV formata i osvaja značajne nagrade.

U parisku produkciju Mediapont prelazi 2007.godine. Sa svojim životnim saputnikom Vladanom Jočićem, Maja koautorski radi na originalnu temu "svet i mi" - ekskluzivne serijale. Godine 2008, prvi serijal emisija kojima, posle višegodišnje društvene krize, Maja daje originalni naslov "Bez vize", počinje da se emituje na Regionalnim televizijama Srbije, a samo godinu dana kasnije i na Satelitskom programu RTS. To je ujedno bila prva srpska spoljna TV produkcija iz sveta kojom je zaživeo pionirski projekat - Medijska mreža srpske dijaspore Satelitskog programa RTS.

Vezana za dijasporu, Maja Martinović, 2010. godine u Parizu stvara i uređuje sajt srpske dijaspore pod nazivom "Srbi u Francuskoj", koji je ocenjen kao jedan od najkvalitetnijih u srpskoj dijaspori uopšte.

2013. godine počinje prva od 4 sezone serijala "Svet bez vize", koji je prvi i jedini, u prioizvodnji jedne srpske nezavisne produkcije iz dijaspore, emitovan na Prvom programu RTS.

Tandem Maja i Vladan, životno i profesionalno povezani, do tada neobjavljenim sadržajima i ekskluzivitetima, ostvaruju se kao jedan od najoriginalnijih na domaćoj sceni.

Već 2017. godine, Maja je koautor i novog ekskluzivnog televizijskog serijala "Originali", koji još uvek traje na Prvom programu RT Vojvodine. Ekskluzivne svetske reportaže isprepletene su sa sudbinama naših ljudi u svetu, i u emisijama ostavljaju Majin snažan autorski pečat. Od 2016. godine, Mediapont je jedina produkcija koja, snima prestonice evropske kulture u cilju afirmacije Novog Sada. Već nekoliko godina, Maja Martinović je i stalni dopisnik RT Vojvodine, akreditovana u Ministarstvu inostranih poslova Francuske.

Od 2017. godine, Maja sa suprugom započinje poslednji zajednički serijal "Povratna karta".

Sa preko 800 autorskih emisija, za trideset godina neprestanog rada, Maja je stekla brojne nagrade i priznanja, od Ministarstava inostranih poslova Srbije i ministarstva za dijasporu do Povelje srpske dijaspore, priznanja za najbolju emisiju Prestonice evropske Kulture Matera 2019. Dobila je i  povelju Galerije Matice srpske, fondacije Miloš Crnjanski i mnoge druge. Pamte se njeni intervjui sa Žan - Pol Gotjeom, Mirej Matje, vrhunskim evropskim političarima i sportistima, ali i drugim znamenitim ljudima sa kojima je razgovarala i oslikala vreme. Bila je članica grupe 100, za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Poslednja zajednička "Povratna karta", pod nazivom "Atiti u zemlji čuda", po Majinom scenariju, snimljena je u poluigranom žanru u ambijentu njhovog stana i prazničnog Pariza, a završava se za montažnim stolom. Maja je govorila da su njihove emisije - njihova deca.

Gledaoci i kolege će pamtiti Majin izuzetan profesionalizam, njenu blagu prirodu, jednostavnost i bezuslovno prijateljstvo.
Program za dijasporu oseća veliki gubitak zbog preranog odlaska drage koleginice.

 Maja Martinović sahranjena  je na Starom groblju u Kruševcu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво