Читај ми!

Rekordan broj polaznika srpske škole u Hesenu

Skoro 400 đaka u školskoj 2021/22 godini redovno pohađa Srpsku dopunsku školu u nemačkoj pokrajini Hesen, koju je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, nastava se, u hramovima, organizuje i subotom.

Obrazovno-vaspitni rad u inostranstvu je sastavni deo obrazovnog sistema Republike Srbije. Polaznici Srpske dopunske škole tokom pohađanja nastave razvijaju jezičke veštine, ali i proširuju svoja znanja iz istorije, geografije, kulture i tradicije srpskog naroda.

„Nastava na srpskom jeziku u inostranstvu podrazumeva izučavanje tri predmeta, Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda. Naši učenici pohađaju jedan poseban program, koji je napravljen samo za učenike u inostranstvu. Takođe, na kraju školske godine dobijaju đačke knjižice, a učenici osmog razreda i uverenja o završenom osnovnom obrazovanju u inostranstvu", objašnjava koordinatorka obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, Biljana Bukinac.

Srpska dopunska nastava u Hesenu održava se od 2015. godine, kada je na inicijativu Konzulata Republike Srbije resorno ministarstvo uvrstilo ovu pokrajinu u redovan program.

„Sa ove vremenske distance, pre svega bih se zahvalio roditeljima koji su doneli ispravnu odluku da upišu svoju decu u srpsku dopunsku školu. Na mnogim sastancima, kada je Konzulat pokrenuo kampanju za prikupljanje prijava, roditeljima sam upućivao poruku da u izboru da li će u popodnevnim časovima svoju decu voditi na sportski trening, časove klavira ili baleta, uvek izaberu dopunsku nastavu, jer njihova deca će za nekoliko godina, možda biti dobri fudbaleri, muzičari ili igrači, ali će u svakom slučaju biti Srbi", istakao je generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu, Branko Radovanović.

Skoro 400 srpskih đaka u Hesenu raspoređeni su u 26 nastavnih grupa, koje predvode četiri angažovana nastavnika. Kapaciteta za prijem novih polaznika još uvek ima, pa je poziv roditeljima i deci stalno otvoren.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво