Читај ми!

Selaković sa predstavnicima Srba u Slovačkoj

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sinoć u Bratislavi sa članovima slovačkog Kluba prijatelja srpske kulture. Selaković je svoju posetu Slovačkoj završio susretom i razgovorom sa predstavnicima tri udruženja Srba u toj zemlji.

Selaković je članovima slovačkog Kluba prijatelja srpske kulture zahvalio što poštuju i promovišu srpsku kulturu i pozvao ih da dođu u posetu Srbiji.

Razgovarali su o slovačkom naivnom slikarstvu i članovi slovačkog kluba zahvalili su srpskom ministru što će Srbija zajedno sa Slovačkom podneti kandidaturu za upis na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine slovačke manjine u Srbiji.

Selaković i članovi Kluba prijatelja srpske kulture ukazali su i na ugroženost kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Srpski ministar je članovima slovačkog kluba zahvalio što svojim aktivnostima spajaju srpski i slovački narod i kulture naše dve zemlje.

Selaković je bio u zvaničnoj poseti Slovačkoj, koju je započeo sastankom sa svojim slovačkim kolegom Ivanom Korčokom, kao i premijerom Euardom Hegerom.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković svoju posetu Slovačkoj završio je susretom i razgovorom sa predstavnicima tri udruženja Srba u toj zemlji.

Ovom prilikom sagovornici su razmotrili modalitete podrške i pomoći za unapređenje funkcionisanja udruženja, preko Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova.

Razgovarano je i o zajedničkim aktivnostima u očuvanju i zaštiti vojnih memorijala, kao i o srpskom duhovnom nasleđu i upotrebi srpskog jezika u Slovačkoj.

Predstavnici udruženja su informisali ministra Selakovića da je procena je da u Slovačkoj trenutno živi oko 6.000 pripadnika srpske nacionalne manjine, koja taj status ima od 2010. godine.

Istakli su da u pojedinim delovima Slovačke živi čak treća generacija Srba, ukazavši da je to potvrda koliko je dugo srpska zajednica prisutna na ovim prostorima.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво