Читај ми!

KUD "Branko Radičević" iz Beča sija posebnim sjajem

KUD "Branko Radičević" iz Beča, ugostio je proteklog vikenda poznatog koreografa Velimira Agovskog iz Beograda.

"Članovi KUD-a imali su priliku da nauče igre iz okoline Pirota koje će uvežbati do naredne prilike, kada čuveni koreograf ponovo doće sa novom koreografijom", rekla nam je Radmila Maksimović, predsednica Kluba, ističući da joj je zadovoljstvo što se nalazi na čelu KUD-a, koji svakim danom postaje sve brojniji.

„Naime, imamo igrače različitog uzrasta: pačiće( od 5-7 godina), malu grupu (7-11 godina), srednji ansambl, (11-17 godina) i prvi ansambl (17 do 33 godina). Planiramo da oformimo i grupu veterana, jer je velika zainteresovanost od strane roditelja i svih onih koji žele da nauče igre iz zavičaja. Probe folklora su utorkom i petkom, a prvi ansambl vežba svake nedelje. Koreograf je, kao i svih ovih prethodnih godina, Borivoje Kapetanović. Upis novih članova je moguć utorkom i petkom od 18 časova, u prostorijama KUD-a na adresi Gudrunstrasse 133b, u desetom bečkom okrugu", podvukla je predsednica KUD-a.

Istakla je da je novo rukovodstvo Zajednice srpskih klubova, na čelu sa Lukom Markovićem, renoviralo prostorije i da su radovi trajali od 9. septembra 2020. godine do 7. maja 2021. godine. Posebno se zahvalila Klubu penzionera, na čijem je čelu Dragutin Petković, koji je pomogao da se prostor uredi na savremen način i da zasija posebnim sjajem, kako o tome govore svi oni koji posete ovo značajno kulturno mesto.

Inače, KUD „Branko Radičević" je u prostorijama Zajednice srpskih klubova od 1984. godine i svi aktivisti se, zajedno sa predsednicom i članovima njene porodice, trude da svi budu zadovoljni i da se osećaju kao kod svoje kuće. Poseduju 14 koreografija i za svaku imaju prikladne nošnje, na šta su izuzetno ponosni.

„U decembru ove godine, pre nego što počne raspust i obeležavanje katoličkog Božića, organizovaćemo priredbu u svečanoj sali, na kojoj će nastupiti igrači različitih uzrasta. Deca se raduju što će imati priliku da pokažu roditeljima i svim zainteresovanima, šta su do sada naučili. Koncert KUD „Branko Radičević" predviđen je za 12. mart 2022. godine u sali Lengendfeldgasse u 12. bečkom okrugu," nastavlja Radmila Maksimović, a o detaljnijem programu koncerta pravovremeno će informisati javnost.

Prema njenim rečima, KUD „Branko Radičević" odlično sarađuje sa KUD „Bora Stanković" i ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić". Predviđeno je zajedničko obeležavanje Dana Svetog Save, kada će Klub čitalaca „Mina Karadžić", zajedno sa decom, polaznicima folklora, na dostojanstven način, svečanom priredbom, obeležiti ovaj zanačajan srpski praznik i školsku slavu, o čemu je detalje programa dogovorila sa prof. Svetlanom Matić, predsednicom ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić".

Pitali smo i igrače, mlade polaznike, kako se osećaju u KUD „Branko Radičević".

Nađa Mandić igra u srednjoj grupi i kaže da je prezadovoljna: „U početku sam plakala, dok nisam naučila prve korake, ali sada sam se odlično uklopila. Moja mama je garderoberka, a ja se družim sa drugaricama koje ovde igraju i kada nemamo probe", rekla nam je nasmejana Nađa. Dodala je da joj se sviđa društvo u Klubu i da obožava da igra Moravac. „Srećna sam što sa mnom ovde igra i moja drugarica Sara. Čim sam počela da igram, nakon dva dana sam nastupila na bini. Bio je to odličan osećaj", iskrena je Nađa.

Slavica Todorović, baka Alene Zarić, koja igra u pačićima i srednjoj grupi, napominje da je atmosfera u KUD-u prijatna, da su svi fini i da ima osećaj kao da se svi poznaju već dugi niz godina. Alena kaže da je u Klubu dobro društvo, da u njemu igra i njen kum Nikola Bojić. Pohvalila nam se da joj je baka kupila haljinu za igru i da najviše voli da igra „Moravac".

Nikola Bojić je podvukao da igra već dve godine i da ga najviše oduševljava prijateljstvo, zabava i učenje novih koraka i igara. „Posebno mi se dopadaju igre iz okoline Pirota. Veoma sam uzbuđen kada izađem na binu", zaključio je Nikola. Njegova rođena sestra Mija kaže da je srećna što igra sa bratom i da voli da peva i igra uz reči „Ja brdom, brdom, a devojka dolom dolom."

I dok deca izražavaju zadovoljstvo boravkom, druženjem i igrom, predsednica Radmila Maksimović, zajedno sa roditeljima, planira da u narednom periodu obeležava i proslavlja dečje rođendane, što će atmosferu učiniti još boljom.

„Deca su naše bogatstvo i naša radost. Zbog njih sve ovo radimo na najbolji mogući način", zaključila je Radmila Maksimović sa osmehom na licu.

 

 

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво