Читај ми!

Odjek srpske umetnosti u Švajcarskoj

Izložba Udruženja likovnih umetnika Uroš Predić, Švajcarska, "Echo der Zeit" trajala je od 2. do 10. oktobra u galeriji "Art and Buisness" u centru Ciriha.

Izložbu je otvorio galerista i poslovni konsultant dr Leonard Fop, koji je naglasio da je njegov cilj da u svojoj galeriji umetnicima pruži mogućnost da grade mostove.

Takođe i da poslovnom svetu kroz izložbe približi umetnost, i da mu je ovoga puta bio poseban izazov da poveže različite kulture.

Nakon njegovih reči, posetiocima se obratila i dugogodišnja predsednica, jedna od osnivača udruženja, kao i sadašnji član izvršnog odbora Ljiljana Putinčanin. Ona je pozdravila goste i zahvalila se galeristi na mogućnosti koju je udruženju pružio. Osvrnula se na temu izložbe i ukratko predstavila udruženje.

Udruženje likovnih umetnika Uroš Predić nakon mnogobrojnih izložbi u Švajcarskoj i Srbiji po prvi put je gostovala u gradu Cirihu.

Postavka izložbe vodila se pitanjem koliko je mitologije ostalo u svima nama. Umetnici su na najrazličitije načine - kroz tehniku, format, priče iz slovenske mitologije i bajki, ali i kroz njihove lične priče posmatraču dočarali svoj doživljaj "odjeka vremena".

Ispod slika i skulptura, osim naziva umetnika i dela, nalazili su se i QR kodovi, pod kojima su se posetioci uz pomoć svojih mobilnih telefona mogli informisati o likovima iz mitologije, ali i ličnim razmišljanjima samog umetnika.

Izložba je otkrila ko su likovi Perun, Vesna i Suđaje, predstavila sažeto neke od bajki iz "Priča iz davnina" Ivane Brlić Mažuranić u apstraktnom formatu, prezentovala priče iz antičke Grčke, Danteovu Božanstvenu komediju, ali i moderan pristup odjeka današnjice.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво