Читај ми!

Cirih: Priče iz davnina kroz interaktivnu izložbu

Udruženje Uroš Predić - Švajcarska organizuje izložbu čije otvaranje će se održati 2. oktobra 2021. godine u galeriji Art & Buisness u ulici Trittli-Gasse 4. u 16 sati u centru grada Ciriha. Izložba traje do 10. oktobra.

"Još od početka vremena, ljudi su se trudili da sebi objasne pojave koje im nisu bile jasne, kao i život sam po sebi. Nastajale su legende, predanja, rađali su se i umirali bogovi i božanska bića, sve ono što mi nazivamo mitologijom. U tom traženju, rodili su se i počeci umetnosti, koja se vremenom razvila i došla do trenutka u kojem se nalazimo sada. No, koliko god se trudili da budemo moderni i da negiramo prauticaje, u svakom umetničkom delu nalazi se i zrnce onog praiskonskog pitanja i težnje za objašnjenjem stvari koje nas okružuju i pokreću."

Vođeni ovim mislima, kao i "pričama iz davnina", umetnici Udruženja Uroš Predić - Švajcarska u svojoj predstojećoj izložbi, gledaju na početak i postavljaju pitanje koliko je mitologije ostalo u nama, kao i kako se mi prema njoj u današnjici odnosimo.

Na interaktivnoj izložbi "Echo der Zeit" u Cirihu posetiocima će biti približena slovenska mitologija. Putem QR kodova koji će se nalaziti ispod slika, umetnici će ih upoznati sa likovima poput boga Peruna, boginje Vesne, Suđajama, ali i ličnim razmišljanjima i mistici u modernom dobu.

Udruženje likovnih umetnika „Uroš Predić" postoji više od 25 godina. Nastalo kao udruženje migranata u Švajcarskoj, pa samim tim u sebi i nosi tu dualnost - bori se sa svojim pričama iz prošlosti, ali i novim, koje su nastale u njihovoj novoj domovini. Kroz svoj rad, članovi udruženja trude se da sruše određene barijere, da stvore nova poznanstva i izgrade nove sinergije.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво