Читај ми!

Bratstvo Svetog Jovana školuje mlade Srbe i pravoslavce

U Skandinaviji danas živi i radi oko 170.000 Srba i drugih pravoslavaca, koji se okupljaju u najvećoj organizaciji Bratstvu Svetog Jovana. Osnovano je da čuva i razvija tradiciju pravoslavnih zemalja i naroda na severu Evrope. Upravo ovih dana Bratstvo je objavilo knjigu "Verni sebi i precima", autora profesora Duška Topalovića, koja je kao udžbenik namenjena deci, čiji su roditelji iz Srbije, Makedonije, BiH, Bugarske i Rusije u dijaspori.

Uprava ove organizacije donela je odluku o otvaranju ogranaka i u Malmeu i Geteborgu, i o proširenju Fonda stipendija za mlade studente na kandidate koji se bave kulturom i uetnošću.

"Bratsvo Sveti Jovan je osnovana 2013. godine u Stokholmu na inicijativu grupe uglednih ljudi. Među njima su bili Goran Popov, Dragan Parezanović, Jovica Andonov i Toni Ćakovski. Ponosni smo što u kontinuitetu brinemo o mladim naraštajima, naročito kroz Fond stipendija, kojim dajemo podršku tokom studija i društveno ih aktiviramo da budu patriote i dobrotvori. Ovogodišnje stipendije, sedme po redu, dodeljene su Jani Petrović, Jeleni Mišić, Filipu Stojanovskom i Ani Anastasov", otkrio nam je predsednik Stevan Filipović i predstavio laureate.

Jana Petrović se od malena pitala zbog čega se neke stvari u prirodi dešavaju i gde se nalazi njihovo poreklo i ishodište. Master rad "Detektovanje RF proboja primenom balansiranog kapacitivnog mosta" odbranila je na Institutu za fiziku u Beogradu. Doktorske studije je potom nastavila na Instututu za fiziku na Kraljevskom tehničkom univerzitetu (KTH) u Stokholmu. Tu trenutno radi na projektu "Detector development for nuclear safeguards and security" u diviziji za nuklearnu fiziku. Tokom celog svog školovanja Jana Petrović je postizala najbolje uspehe. Aktivan je član više strukovnih udruženja.

Jelena Mišić je diplomirala je na Biološkom fakultetu u Beogradu s čistom desetkom. Oduvek je pokazivala interesovanje za nauku. Svesna izazova koje moderna nauka stavlja pred svakog mladog istraživača, ima želju i ambiciju da ide u korak sa svim novim naučnim trendovima na globalnom nivou. Master studije iz oblasti mitohondrijalne biologije odbranila je na Max Planck Institutu za biologiju starenja u Nemačkoj. Trenutno radi doktorat iz iste oblasti na Karolinskom institutu u Stokholmu.

Filip Stojanovski mladi genije, 19-godišnjak koji studira arhitekturu na Univerzitetu u Lundu. Komisija je Filipu dodelila stipendiju zbog veoma dobrih akademskih rezultata. Rado prihvata nove izazove i cilj mu je da postane arhitekta svetskog renomea. Za sebe kaže da mu je važan moralan život, da se razvija kao ličnost i da pomaže drugim ljudima.

Ana Anastasov, inženjer zvuka i kompozitor. Diplomirala je na Odseku za snimanje i dizajn zvuka Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu. Trenutno se nalazi na master studijama na Fakultetu muzike i drame u Geteborgu.

"Tokom studija u otadžbini Ana Anastasov delovala je kao student demonstrator na matičnom fakultetu i ujedno vodila edukativne programe u okviru Kolarčevog borda mladih. Njena kompozicija Exolvuntur prošle godine je izdata na komplilaciji Piano Sky # 2. Za svoja umetnička ostvarenja Ana je više puta nagrađivana kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Ova stipendija je prva namenjena studentima i stvaraocima u umetnosti", predstavlja nam talentovane pravoslavne akademce predsednik Stevan Filipović.

Ove godine korone, komisija za dodelu stipendija je radila u sastavu Dušan Topalović, Marko Babović, Mišo Kmetovski, Saša Farkaš i Stevan Filipović, koji je već godinama glavni selektor mladih talenata.

Filipović je rođen u Beogradu (1970), gde je završio OŠ "Jelena Ćetković" sa Vukovom diplomom i Šestu beogradsku gimnaziju kao učenik generacije. Višestruki pobednik opštinskih takmičenja u fizici i matematici. Diplomirao elektortehniku na BU (1994).  Radio u velikoj projektanskoj firmi "Energoprojektu" (1995) i filijali kompanije "Erikson" (1997) u Beogradu. Proglašen je za menadžera 2000. godine u Srbiji i Crnoj Gori. Preselio se u Švedsku (2000) i radio kao menadžer globalnog tima „Eriksona" u Španiji, SAD, Švajcarskoj. Član je SPC. Živi u Stokholmu. Posebno je ponosan na stipendije iz Fonda dr Jovana i dr Aleksandre Antović iz Švedske, koje Bratstvo dodeljuje doktorandima iz Srbije i drugih zemalja.

"Ovogodišnja doktorantska stipendija je dodeljena Tamari Nikolić Turnić sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, za oblast tromboze i hemostaze. Tamara je objavila više od 25 radova u međunarodnim publikacijama. Član je Međunarodne akademije kardiovaskularnih nauka i doktorand na Karolinska univerzitetu u Švedskoj", rekao nam je predsednik Filipović.

Zbog pandemije koronavirusa Bratstvo Sveti Jovan je prošle i ove godine izostavilo svečanosti povodom slave 20. januara i povodom dodela stipenda. Mnogi sastanci članova su održavani preko Zoom i Teams plarformi.

"Najvažnija aktivnost nam je bila proširenje članstva, na zahtev mnogih pravoslavnih ljudi u Skandinaviji. Otvorili smo ogranke u Malmeu i Getebrogu, koje vode Slobodan Kutlevski i Dean Stojanovski. Projekat proširenja Bratstva Sveti Jovan na celu Skandinaviju je odložen zbog pandemije", kaže Stevan Filipović.

Bratsvo je aktivno na programu "Odnosi naših država prave ljudi", o istorijskim ličnostima koje su stvarale istoriju odnosa Srbije i Švedske, Švedske i Balkana. U saradnji sa Ministarstvom Republike Srbije planiraju da rade projekat za sufinansiranje "Sreten Adžić i njegova ćerka igumanija Ana". Sreten Adžić je ko državni službenik boravio u Švedskoj u 19. veku i trudio se da sva najbolja iskustva prenese u Srbiju, dok je njegov ćerka bila veliki dobročinitelj pre zamonašenja i kasnije kao igumanija manastira Vraćevšnica. Bratsvo je upravo u pregovorima sa jednim velikim ševedskim fudbalskim kluboma da zajedno održe turnir u malom fudbalu.

"I danas i u vreme kada smo osnovali Beratstvo Svetog Jovana", suština našeg rada su vera, bratstvo, sloboda i tradicija. Te vrednosti iskazujemo kroz doprinos zajednici u kojoj živimo, kao i kroz lično moralno uzdizanje. Kroz Bratstvo naši članovi nalaze i unutrašnji mir i okreću se univerzalnoj istini i mudrosti. To se reflektuje kroz aktivnosti koje mi kao Bratstvo, ali i kao pojedinci pruzimamo u humanitarne ili filantropske svrhe. Došlo je vreme da mi sami projektujemo našu budućnost u Švedskoj i Skandinaviji", istakao je na kraju razgovora predsednik Stevan Filipović.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво