Читај ми!

Izložba „Nikola Tesla: čovek iz budućnosti“ u Trstu

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i predsednik autonomnog regiona Friuli Venecija Đulijo, Masimo Fedrigo u Trstu su, 17. septembra otvorili izložbu posvećenu naučniku Nikoli Tesli pod nazivom „Nikola Tesla: čovek iz budućnosti“ pred ambasadorom Srbije u Italiji, gradonačelnikom Trsta i drugih zvaničnika.

Izložba je priređena u organizaciji Udruženja srpske kulturne omladine iz Trsta u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle iz Beograda, a nova postavka ima za cilj da prikaže život i stvaralaštvo jednog od najvećih pronalazača 20. veka.

Ministarka Gojković je pozdravila sve prisutne i izrazila zadovoljstvo što ima priliku da se obrati na ovako značajnom i svečanom događaju i pritom otvori važnu izložbu.

„Okolnost da se izložba posvećena velikom naučniku odigrava u "gradu nauke" daje joj dodatnu vrednost i simboliku. Istovremeno, putem ove postavke jedna od najznačajnijih ličnosti našeg naroda prisutna je u gradu u kome je srpska zajednica ostavila trag", istakla je Gojković.

Ona je napomenula da je život, lik i delo velikog svetskog i srpskog pronalazača već nebrojano puta opisani, naslikani i ekranizovani.

„Ipak, fenomen Tesla i 80 godina od njegovog odlaska nastavlja da privlači naučnike i umetnike, kao i da budi znatiželju najšire javnosti. Mnogi pisci, vajari, kompozitori, filmski i pozorišni stvaraoci ili crtači stripova bili su i još uvek su inspirisani njegovom vanvremenskom pojavom", podvukla je ministarka kulture.

Fedrigo je izjavio da je ovaj događaj prilika da se pojačaju kulturni, naučni i ekonomski odnosi Srbije i regije Friuli Venecija Đulijo.

Otvaranju izložbe su prisustvovali ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić, generalni konzul u Trstu Ivana Stojiljković, predsednik srpske pravoslavne opštine Zlatimir Selaković, kao i direktor muzeja "Nikola Tesla" u Beogradu Ivona Jevtić.

Iako nije bio najavljen, na izložbi se pojavio i gradonačelnik Trsta, gospodin Roberto Di Pjaca, koji je, kako je izjavio izveštaču Tanjuga, bio očaran dostignućima velikog svetskog naučnika Tesle.

Kako je Pjaca rekao, od Tesle uvek može nešto novo da nauči, kao što je danas saznao mnoge detalje, na poseti ove izuzetne izložbe.

Nova izložba o našem velikom naučniku otvorena je u elitnom prostoru Magazin 26, u staroj luci, još iz vremena Austro-Ugarske, a Trst je 2020. godine bio naučni centar Evrope.

Predsednik Udruženja mladih Srba iz Trsta Ilija Janković, rekao je za Tanjug da je izložbu realizovalo Kulturno udruženje srpske omladine ovog grada, uz pomoć 24 partnera u gradu nauke.

„Nalazimo se u novoj zoni grada koja je prošle godine postala zvanično deo grada Trsta u punom razvoju, gde će najverovatnije biti preusmerene sve ustanove koje se bave naukom, tehnologijom i inovacijom ovog grada", izjavio je Janković

Autonomna regija Furlanija-Julijska krajina ili Friuli Venecija Đulija je jedna od 20 pokrajina Italije i jedna od 5 autonomnih oblasti sa specijalnim statusom.

Ministarka kulture Srbije i Fedrigo su u četvrtak imali sastanak u Trstu, kada ga je ona pozvala da poseti Srbiju i Muzej Nikole Tesle, koji čuva kompletnu naučnikovu zaostavštinu.

Takođe je tada istakla da je cilj Srbije da sagradi novu zgradu muzeja posvećenu velikom naučniku, koji je zadužio ceo svet, kako bi svi predmeti bili pred očima srpske i svetske javnosti.

Glavni grad pokrajine je grad Trst, a drugi po veličini i značaju Udine.

Izložba „Nikola Tesla: čovek iz budućnosti" će trajati do 10. oktobra.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво