Читај ми!

Zajedno za očuvanje i zaštitu imovine Srba iz Federacije BiH

Direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Arno Gujon i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, održali su Konferenciju za novinare na kojoj je predstavljena zajednička kampanja Srbije i Republike Srpske u cilju očuvanja imovine Srba iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Projekat finansiran od strane Svetske banke i republičke Uprave za geodetsko imovinsko pravne poslove Bosne i Hercegovine, usklađivanja zemljišnih knjiga na nivou cele zemlje, počeo je 2014. godine. Takozvana „harmonizacija podataka" dovela je do nesklada kada izbegli Srbi iz Federacije, nisu bili obavešteni o tome, pre svega oni koji žive u inostranstvu.

Naime, za razliku od Republike Srpske koja postupak obaveštavanja vodi transparentno, vlasti u Federaciji BiH javne pozive ne šalju lično, već ih objavljuju u Službenom glasniku Federacije BiH i u lokalnim novinama koji raseljenim Srbima nisu dostupni. Pri tome, vodi se dualna evidencija: u zemljišno knjižnim kancelarijama pri opštinskim sudovima FBiH i u opštinskim Upravama FBiH. Tako je mnogima imovina uknjižena na druge vlasnike: kanton, opštinu ili pojedinca. Na osnovu člana 58. Zakona o stvarnim pravima Federacije, drugo lice kao samostalni posednik stiče pravo vlasništva na zemlju nakon perioda od 10 ili 20 godina neprekidnog posedovanja. Oko 400 000 Srba polaže pravo na nepokretnosti u Federaciji.

Mlađen Cicović je rekao da je „zbog svih ovih problema Vlada Republike Srpske je zaključkom iz maja 2021. godine zadužila Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) da obezbedi pružanje besplatne stručne pravne pomoći izbeglim, raseljenim licima i drugim licima u Federaciji BiH i odredila koordinatora stručne pravne pomoći. Kancelarije su otvorene u Banjaluci, Bijeljini, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Istočnom Sarajevu i Zvorniku, a građani se mogu javiti u bilo koju područnu jedinicu Republičke uprave za geodestsko imovinsko pravne poslove, ostaviti podatke i kontaktiraće ih pravnici koji se bave zaštitom imovinskih prava lica iz Federacije."

Zaključno sa 10. avgustom ove godine na planu zaštite imovinskih prava lica iz FBiH ukupno je rešeno 4.447 zahteva.

Prema raspoloživim podacima u Federaciji BiH je uspostavljena i vodi se evidencija nekretnina u okviru 1.864 katastratskih opština koji je nalaze u deset kantona. Zaključno sa 10. avgustom 2021. godine najava uspostavljenja nove zemljišne knjige je izvršena za 240 katastarskih opština ili 12,33% svih katastarskih opština.

Izbeglim Srbima iz Federacije, u pomoć je pritekla i Srbija. Informacije o zaštiti imovine biće plasirane, kako je rekao Arno Gujon, u pet koraka: preko konzularno-diplomatskih predstavništava, srpskih udruženja u dijaspori, eparhija, društvenih mreža povezivanjem medija iz dijaspore sa onima iz Srbije.

„Namera nam je da zbog bolje informisanosti naših ljudi u narednom periodu iskoristimo društvene mreže i da u saradnji sa medijima dopremo do svakog Srbina od Amerike do Australije", istakao je Gujon i iskoristio priliku da se zahvali RTS-u, koji se priključio ovoj kampanji pravljenjem informativnog spota sa svim potrebnim podacima o prijavljivanju imovine Srba iz Federacije.

Govoreći o lošem položaju Srba koji danas žive u Federaciji, u šta se uverio prilikom posete Bosanskom Petrovcu, Grahovu i Drvaru, Gujon je istakao:

„Sve što je rat doneo: izgnanstvo i patnju i nepravdu ne možemo nažalost ispraviti, ali danas u miru protiv nepravde možemo i moramo da se borimo. Nepravda je nekome oduzeti imovinu, a da o tome ne zna ništa. Nepravda je sada da onaj koji je morao da napusti svoje ognjište u ratu, sada u miru bude izbrisan iz registara. U 21. veku pravo na privatnu svojinu je osnovno ljudsko pravo. Ovom kampanjom branimo ljudska prava srpskog naroda poreklom iz FBiH i očekujemo podršku celokupnog društva".

Na teritoriji federalnog dela Bosne i Hercegovine, pre rata živelo je više od pola miliona Srba. Danas ih je deset puta manje. Prema popisu iz 1991. godine u vlasništvu su imali grunt koji čini nešto više od 30 odsto ukupne površine Federacije.

Za besplatnu pravnu pomoć građani se mogu obratiti na sledeće adrese i brojeve telefona:

Telefon: +387 55490940

Viber i WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Kontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB: @srbiufederacijibih

Twitter: @OdborF

 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво