Читај ми!

"Vertikale" nova knjiga poezije Željka Kneževića

Književno veče "Tri poete" nedavno je održano u Jagodini, a učestvovali su, pored Ane Dudaš, i stvaraoci iz dijaspore, Dragica Šreder i Željko Knežević.

Željko Knežević, koji u Švajcarskoj živi već tri decenije, predstavio je svoju novu pesničku zbirku pesama "Vertikale", i to na srpskom i nemačkom jeziku. Pesma je prevodila Dragica Šreder.

Njegovi stihovi govore o ljubavi i rodoljublju.

"Već dugo želim da objavim knjigu pesama na srpskom i nemačkom jeziku, ali vreme mi nije dozvoljavalo. Međutim, u martu ove godine Dragica Šreder me je pozvala da učestvujem u Antologiji ljubavne poezije. Dragica je poznata u literarnim krugovima Nemačke, Francuske i Švajcarske, i sama je autor, izdavač, prevodilac...Skoro svaki dan smo razgovarali o mojim pesmama i prevodima, tako da je ova uporna i vredna dama najviše zaslužna za objavljivanje ove zbirke.

Inače, naslov "Vertikale" je simboličan, i ima isto značenje na oba jezika. Osim toga, vertikala je vektor poetskog stvaranja, jedna moja večita tema nebogleda.

Radim na još jednoj knjizi poezije, zajedno sa Aleksandrom Babosinom, na srpskom i ruskom jeziku, čija se promocija očekuje u Petrogradu. Srećni trenutak čeka i knjiga priča o našim ljudima u Bazelu, ali o tom potom", kaže Željko.

"Željko Knežević, kroz lirsku ispovest sabranu u knjizi Vertikale, uspešno kroz iskazane refleksije, kroz vidnu etičku zrelost darodari korisne cvetonosne ideje. Njima privlači čitalačku publiku, da joj održi pažnju i nametne na razmišljanja. Tako postane i opstaje prisutan u trajanju savremenih tokova srpske poetske reči, baštini njenu bogatu tradiciju. Ono što zrači iz njegovih poruka je uspešno uspostavljanje skladnosti odnosa sa tom tradicijom i bogatstvom duha ne samo po formi, već i razuđenim tematskim sadržajem lirskog, suptilnog iskazivanja", piše, između ostalog, recenzent knjige Ana Dudaš.

Željku puno vremena oduzima hobi - šah, jer kao licencirani šahovski trener drži šahovsku školu u ruskom šahovskom klubu Ladja-Basel, kao i u srpskom Sorabu-Basel, koju pohađa oko 80 dece i odraslih.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво