Čitaj mi!

Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika

U saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Frankfurtu i Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dopunska nastava na srpskom jeziku u Hesenu realizovala je pilot projekat "Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika".

U toku meseca juna profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša su u okviru 3 predavanja govorili o Srbiji i njenim najpoznatijim naučnicima. Cilj projekta je steći nova znanja, upoznati se sa geografskim, istorijskim, naučnim i privrednim razvojom Srbije, ali i razviti nove koncepte učenja.

Planirano je da, kroz zanimljive priče, učenici, ali i roditelji saznaju više o Srbiji u prošlosti, Srbiji danas i Srbiji u budućnosti i da se upoznaju sa velikim svetskim, a našim imenima nauke bez kojih ovaj svet danas ne bi bio isti. Koordinator i autor projekta je profesor doktor Nenad Krstić.

Prvo predavanje pod nazivom "Srbija kroz vekove" održano je u 2. juna preko aplikacije Zum i izazvalo je veliko interesovanje i kod mlađih i kod starijih učesnika. Više od 60 prisutnih sa pažnjom je pratilo priču Milana Milovanovića, asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Upoznali su se kulturama Vinče, Lepenskog vira i Starčeva i na kraju dotakli doseljavanja Slovena na Balkansko polustrovo, ali i savremenog perioda.

Nastavnice Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu su na svojim časovima uvele učenike u temu i pripremile ih pa su oni bili izuzetno aktivni. Pomno si pratili izlaganje, uključivali se dajući zanimljive i maštovite odgovore i postavljajući pitanja koja su dokazala da ih je tema jako zainteresovala. Usvojeno znanje proverili su kroz svima omiljeni interaktivni kviz Kahut. Umesto planiranih 40 minuta druženje je, na radost svih, trajalo čitav sat.

Tokom predavanja koje je održano 16. juna doktor Ivan Palić govorio je o našim poznatim imenima nauke. Učenici su se upoznali sa likom i delom Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Jovana Cvijića i Josifa Pančića.

Najviše pažnje i interesovanja izazvala je priča o velikom Nikoli Tesli. Prisutne su, na kraju, pozdravili i genralni konzul Republike Srbije u Frankfurtu, Branko Radovanović, prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša, Snežana Tošić, kao i koordinatorka Dopunske nastave u Hesenu, Biljana Bukinac. Svi su iskazali veliko zadovoljstvo zbog realizacije projekta i istakli njegov značaj za našu decu koja žive u Nemačkoj i koja će se na ovaj način još više povezati sa Srbijom. Takođe, istaknuta je i namera da se projekat nastavi i u narednoj školskoj godini.

Završni susret je bio 30. juna, kada je nastavljena tema o poznatim naučnicima. Još četiri velikana nauke trebalo je predstaviti te je profesor dr Dragan M. Đorđević govorio o M. Milankoviću, M. Petroviću Alasu, P. Saviću i  S. Lozaniću. Na kraju predavanja usledili su utisci učenika, profesora i roditelja. Zajedno su zadovoljno zaključili da je zacrtani cilj i ostvaren, teme su bile inspirativne, nastava prilagođena deci školskog uzrasta, a predavači spremni da saslušaju i odgovore na svako pitanje. Profesor doktor Nenad Krstić je nagovestio da se, ukoliko epidemiloški uslovi dozvole, u narednoj školskoj godini mogu očekivati nove i raznovrsnije aktivnosti.