Читај ми!

Predlog da Srbi iz Crne Gore dobiju ulicu u Beogradu

Srpski nacionalni savet Crne Gore uputio je Skupštini Grada Beograda predlog da se po nekolicini najistaknutijih Srba iz Crne Gore dodele imena ulicama u glavnom gradu Republike Srbije.

Radi afirmacije neospornog zajedničkog identiteta, sa Srbima u Srbiji, Srpski nacionalni savet (SNV) Crne Gore predlozio je da se imena ulica u Beogradu dodele Svetom Jovanu Vladimiru, Jeleni Balsić, princu Mihailu Petroviću Njegošu, mitropolitu Amfilohiju i Milošu Šobajiću.

U Saopštenju za javnost, koje je potpisao predsednik SNV dr Momcilo Vuksanović, priložene su i biografije predloženih istaknutih Srba koje ih, po mišljenju predlagača, kvalifikuju da imaju svoje obeležje u prestonici Srbije.

Sveti Jovan Vladimir - rođen u Duklji krajem desetog veka i bio je vladar najmoćnije srpske kneževine tog doba. Smatra se prvim srpskim svecem i zaštitnikom Grada Bara.

Jelena Lazarević - srednjovekovna plemkinja, ćerka srpskog kneza Lazara i kneginje Milice, koja se 1386. udala za zetskog gospodara Đurđa Drugog Balšića a kasnije, ostavši udovica, preudala se za vojvodu Sandalja Hranića Kosaču. Uživala je veliki ugled kao pokroviteljka Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Princ Mihailo Petrović Njegoš - iz kraljevske kuće Petrovića, poslednji veliki Petrović Njegoš, rođen u Podgorici 1908. a umro u Parizu 1986. Ime je dobio po ujaku svoje majke, knezu Mihailu Obrenoviću. Već rođenjem, po zamisli ruskog dvora i kralja Nikole, njegovog dede, planiran je da bude naslednik prestola buduće ujedinjene srpske države. Pamti se njegova borba za odbranu kapele Petra Drugog Petrovića Njegoša na Lovćenu.

Vladika Amfilohije - mitropolit crnogorsko-primorski, rođen u Barama Radovića 7. januara 1938., a umro u Podgorici 30. oktobra 2020. Podstakao je obnovu i izgradnju crkava i manastira u Crnoj Gori, oko 600 hramova i manastira, i povećao broj sveštenika. Bio je drugi u hijerarhiji u SPC, odmah iza patrijarha. Javno se zalagao za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kao i za zajedništvo Srbije i Crne Gore.

Miloš Šobajić - srpski i francuski slikar i vajar, rođen u zbegu na Papuku, Hrvatska, decembra 1945 godine, a umro u Beogradu, 24 aprila 2021 godine. Po ocu Voju potiče iz ugledne srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem 19 veka donela u tu zemlje prvi bioskop, otvorila prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku. Šobajićeva dela se nalaze u četrdesetak muzeja širom sveta, dobitnik je niza međunarodnih priznanja i, naravno, domaćih.

 

 

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво