Читај ми!

Vidovdanska priča

U cilju podsticanja dečje kreativnosti i ostvarivanja saradnje među učenicima i nastavnicima iz različitih  zemalja u kojima se izvodi dopunska nastava na srpskom jeziku u inostranstvu u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, nastavnici dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg su povodom obeležavanja Vidovdana raspisali likovni konkurs pod nazivom "Vidovdanska priča".

Primenom stečenih znanja o važnim istorijskim ličnostima i događajima iz vremena Kosovskog boja, koja usvajaju tokom nastave, likovnim prikazima božura i ilustracijama epskog lika ili istorijske ličnosti na temu  Kosovskog boja, konkurisali su učenici iz Slovenije, Francuske, Italije, Švajcarske, Velike Britanije i SR Nemačke.

Uz veliku zahvalnost Blaženki Trivunčić i Biljani Bukinac, koordinatorkama dopunske nastave na angažovanju i saradnji,  kao i nastavnicima u inostranstvu, koji su svojim zalaganjem doprineli da njihovi učenici stvore prelepe likovne radove, svoje utiske povodom upravo završenog konkursa iznela je koordinator dopunske nastave pokrajine Baden-Virtemberg, Tatjana Popović.

„Baš kao što smo i očekivali, pristigao je veliki broj dečjih radova iz cele Evrope,  ukupno 250, od kojih su najbolji i nagrađeni. Iako su svi radovi bili razvrstani po uzrasnim grupama u 4 kategorije, za učenike 1. i 2, 3. i 4, 5. i 6, 7. 8. razreda, žiri je imao težak zadatak. Zbog iskazane kreativnosti pristiglih radova, žiri u sastavu: Nataša Milenković, Biljana Anđelković, Jovana Knežević, Ksenija Gaćinović, Valentina Damjanović, Slavica Stupar, Slavica Simić i Tatjana Popović, odlučio je da svi učesnici konkursa budu pohvaljeni.

„Vidovdanska priča" zaokružena je virtuelnm druženjem. Putem zum aplikacije, dan uoči Vidovdana, uključili su se svi učenici koji su nagrađeni na konkursu, kao i njihovi nastavnici i koordinatorke nastave Nakon predstavljanja nagrađenih učenika iz  Slovenije, Francuske, Italije, Švajcarske, Velike Britanije i SR Nemačke i njihovih radova, druženje je nastavljeno kulturno-umetničkim programom učenika koji su na pravi način dočarali značaj Vidovdana u srpskoj istoriji. Za vođenje programa bila je zadužena mr Ksenija Gaćinović.

U želji da bogatstvo dečje mašte ostane trajno zabeleženo, nastao je Vidovdanski zbornik kojim je zaokružena „Vidovdanska priča". U njemu se nalaze, samo dečji radovi, već i njihova ljubav prema otadžbini, istoriji, srpskom jeziku i srpskoj školi, u kojoj uče da čuvaju svoj jezik, tradiciju, korene i svoje svetinje".

Vidovdanski zbornik, objavljen je u elektronskom izdanju 28. juna, na sam dan praznika. Na njegovim stranicama vidovdansku priču  svojim radovima pričaju deca, koja zahvaljujući organizaciji  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku, širom sveta, voleći tako svoj jezik i otadžbinu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво