Читај ми!

U Andrićgradu izložba "Srbija i Srbi - trajanje i pamćenje"

U okviru tradicionalnog obeležavanja Vidovdana, u Galeriji "Petar Lubarda" u Andrićevom institutu u Andrićgradu, sinoć je otvorena izložba "Srbija i Srbi - trajanje i pamćenje", koju je priredio Državni arhiv Srbije.

Izložbu čini izbor dokumenata koja svedoče o najznačajnijim događajima iz istorije Srbije i srpskog naroda od 14. do 20. veka.

Postavka obuhvata dokumenta o istoriji Srba u različitim epohama - iz istorije srpske srednjovekovne države, u periodu pod osmanskom vlašću, zatim u borbi za oslobođenje, obnovu i izgradnju srpske države, sticanju pune nezavisnosti, kao i sudbini srpskog naroda u dva svetska rata.

Na izložbi, čiji su autori Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Miroslav Perišić, biće predstavljen i istorijat Srba u Trstu, a biće izložena i pojedina dokumenta iz istorije Srba u Dubrovniku.

Uvodni deo izložbe čini tekst Ive Andrića o značaju arhiva i arhivskih dokumenata.


U okviru obeležavanja Vidovdana, na Vizantijskom trgu u Andrićgradu svečano je otkriven spomenik blaženopočivšeg patrijarha Pavla, rad akademskog vajara Ljubomira Lackovića.

"Skulptura patrijarha Pavla je moj poklon Andrićgradu. Spomenik je visok 1,7 metara i radio sam ga dva meseca. Veliki um i duša su na mestu gde vekovima traju materijalni tragovi nekih velikih ljudi. Andrićgrad je mesto gde ideje i duh treba da traju, kao i ljubav prema životu", rekao je umetnik.

Uručena je i "Velika nagrada Ivo Andrić" akademiku i književniku Milovanu Danojliću. 

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво