Читај ми!

Potpisan Protokol o saradnji MSP Srbije i Organizacije srpskih studenata u inostranstvu

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković potpisao je danas sa predstavnicima Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) protokol o saradnji, kojim se, između ostalog, predviđa mogućnost da izvestan broj naših studenata sa inostranih univerziteta svake godine obavi stručnu praksu u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i pohađa Diplomatsku akademiju.

Ministar Selaković je tom prilikom izjavio da je cilj identifikovanje svakog našeg mladića i devojke koji studiraju u inostranstvu i koji izražavaju želju da se vrate u otadžbinu, ovde zaposle, rade, žive, podižu porodicu i postižu svoje profesionalne uspehe.

„Ovo će predstavljati jedan od ozbiljnih prioriteta u našem budućem delovanju", poručio je Selaković nakon potpisivanja protokola.

Kako je objasnio, predviđeni su različiti vidovi saradnje, od omogućavanja obavljanja stručne prakse u našim ambasadama i generalnim konzulatima, do učešća u sticanju specijalističkih znanja na Diplomatskoj akademiji po povratku sa studija u inostranstvu, ali i povezivanje naših mladih stručnjaka iz inostranstva sa poslodavcima u Srbiji.

„U budućem periodu, a na osnovu danas potpisanog Protokola o saradnji, posebnu brigu vodićemo o našim studentima u inostranstvu, i ta briga ogledaće se u našem delovanju koje je usmereno prvo ka tome da budemo dobar servis njima u mestima gde se nalaze naša diplomatsko-konzularna predstavništva, ali i delovanje na planu njihovog vraćanja u otadžbinu, jer je Srbiji potrebna još veća intelektualna snaga koju upravo stiču i nose naši mladi ljudi na studijama u inostranstvu", rekao je Selaković.

Predsednik OSSI Aleksandar Ljubomirović izjavio je ovom prilikom da je danas učinjen veliki korak ka okupljanju srpskih studenata koji su trenutno na studijama u inostranstvu, i upućena poruka da studenti u inostranstvu nisu zaboravljeni od svoje matice, te da će MSP u narednom periodu uraditi sve da olakša povratak našim studentima u Srbiju.

Prema anketi koju je sprovela OSSI 2020. godine, 31 odsto srpskih studenata koji trenutno završava obrazovanje u inostranstvu želi da se vrati u Srbiju.

„Na nama je da u saradnji sa MSP učinimo sve što je u našoj moći da te studente vratimo ili da ih barem ohrabrimo na povratak u Srbiju. Ove godine izradićemo platformu koja će okupiti oko 40.000 naših studenata u inostranstvu, a drugi korak je da te studente povežemo sa našim institucijama i firmama u Srbiji", rekao je Ljubomirović.

Prema njegovim rečima, želja za povratak postoji, jer ova generacija studenata je patriotski nastrojena i želi da doprinese razvoju srpskog društva, ekonomije i političke scene.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво