Читај ми!

"Ovo nije san" poručuje svojim delom umetnica Marija Barišić iz Švajcarske

Da umetnost nema granica i da nije nemoguće stvarati i ostvariti se u inostranstvu, a ujedno ostati aktivan i u zemlji iz koje potičemo, svojim primerom ukazuje Marija Barišić, članica Udruženja likovnih umetnika Uroš Predić iz Švajcarske.

Nakon učestvovanja na Beogradskom Fashion Weeku 2015. godine, sa koga je čitav prodajni prihod donirala Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR, ove godine, Marija je ponovo aktivna u domenu dizajna kao učesnik Bijenala tapiserije u Beogradu. Uprkos otežavajućim okolnostima zbog svetske zdravstvene situacije, duboko inspirisana i motivisana temom "Snovano", Marija se priključila već pet decenija istrajnoj postavki Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), organizovanoj od strane sekcije za tekstil i savremeno odevanje, ali i uspela da poseti istu.

Za tradicionalno, 24. Bijenale tapiserije, koje se ove godine održava u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije od 25. maja do 26. juna, ULUPUDS je motivisao svoje umetnike da snovanjem prave osnovu za ostvarenje svojih snova i pokušaju da vežu niti za nebo, da povežu prošlo, sadašnje i buduće i pokažu snovano-sanjano-stvoreno.

Možda i malo prkoseći naslovu izložbe, svojim asemblažom "Ovo nije san" Marija Barišić iznosi na videlo svoja najdublja i najintimnija osećanja u gradu u kome ona zasnivaju svoje duboko korenje.

"Konkursom za ovu divnu izložbu deo mene se vraća u Srbiju, gde želim aktivnije da izlažem i stvaram. Bijenale je jedan veliki susret, na kome sam videla drage kolege iz prošlosti, obradovala se da izlažem sa svojim nekadasnjim profesorima i upoznala rad talentovanih mladih stvaralaca", izjavila je Marija.

Marija Barišić diplomirana je dizajnerka. Pored rada za prominentnu modnu kuću Švajcarske "Manor", godinama stvara i izlaže u domenu slikarstva i tekstila. Dugogodišnja je članica najstarijeg srpskog Udruženja likovnih umetnika Uroš Predić Švajcarske (UP). Istovremeno Marija je ostala članica Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Inicijator i član je mnogih grupnih i samostalnih izložbi, kao i umetničkih projekata u Švajcarskoj, Srbiji i Austriji.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво