Читај ми!

U Parizu preminuo poznati novinar Kosta Hristić

U Parizu je u 86. godini preminuo i sahranjen Kosta Hristić, ugledni francuski novinar srpskog porekla i dugogodišnji predsednik Crkvene opštine Sava Sava.

Kosta Hristić rođen je 1935 godine u Atini gde je njegov otac bio ambasador Kraljevine Jugoslavije . Više generacija njegove porodice imalo je značajnu ulogu u diplomatiji i unutrašnjoj politici srpske države u 19. i 20. veku.

Vetrovi drugog svetskog rata doveli su ga u Ženevu, a zatim u Pariz gde se školovao i šezdesetih godina počeo da radi kao novinar - prvo u pariskom dnevniku Mond, a zatim u nedeljniku Poan. Tu ga je na mestu urednika spoljnopolitičke rubrike devedesetih godina prošlog veka zatekao ratni raspad Jugoslavije. 

Bio je ogorčen zbog toga što su skoro svi francuski i zhapadni mediji prenosili crno-belu sliku o ratu u Jugoslaviji u kojoj su sukobljene strane prikazivane kao podeljene na apsolutno zle Srbe i apsolutno dobro ostale.

Upotrebio je sav svoj talenat, profesionalni ugled i veliko znanje ukazujući da Srbi i Srbija nisu niti mogu biti iključivi krivci za sve zločine počinjene tokom raspada zajedničke države.

Pariska izdavačka kuća "Flamarion" objavila je 1996. godine njegovu knjigu Lažna braća – istine i prividi Jugoslovesnstva. U ovoj briljantnoj istorijskoj analizi Kosta Hristić je filigranski povezao događaje iz prošlosti sa najnovijim ratom na Balakanu. Pokazao je da su propaganda i dezinformacije mogle da dobiju neviđene razmere pre svega zbog nepoznavanja prošlosti, da je najnovija tragedija na Balkanu nastavak prethodnih i da iz njih u velikoj meri proizilazi.

Iste 1996. godine Kosta Hristić je učestvovao u pokretanju mesečnika Balkans-info čiji je osnivač bio njegov prijatelj, poznati francuski novinar Luj  Dalmas.

Kod izdavača "L'Age d'Homme" objavio je knjigu Srpski otpor i Čast i obmana. Šezdesetih godina preveo je knjige disidenta Milovana Đilasa, a 2008. godine ista izdavačka kuća je objavila njegov prevod na francuski jezik knjige Patrijarha Pavla Budimo ljudi.

Kosta Hristić je bio potpredsednik Eparhije zapadno-evropske SPC. Dugi niz godina bio je predsednik parohijalnog odbora u Crkvi Sveti Sava u Parizu čijem radu i učvršćivanju dao veliki doprinos.

Oslabljenog zdravlja poslednjih godina, Kosta Hristić preminuo  je od posledica infekcije kovid 19.

Sahranjen je na pariskom groblju Ivry-sur-Seine u prisustvu članova uže porodice – supruge Margite, kćerke Milane i sinova Lazara i Nikole.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво