Iseljenici pomažu i srcem i dušom

Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za malog Gavrila Đurđevića iz Kragujevca, za koga je neophodno prikupiti 2,5 miliona evra za lečenje spinalne mišićne atrofije, sve se više zahuktava. Akciji spasavanja života ovog mališana priključili su se fudbaleri iz dijaspore i otadžbine - Stefan Mitrović, Dušan Tadić, Luka Jović, Dejan Stanković, Saša Ilić i Nenad Milijaš.

Posle kompanije "Mocart", koja je uplatila 7,5 miliona dinara, i teniserke Ane Ivanović, koja licitacijom poklanja svoju pobedničku sportsku haljinu, sa turinira Rolan Garos 2008. godine, koji je osvojila i srpski fudbaleri doniraju svoje dresove za lečenje malog Gavrila.

Stefan Mitrović, igrač FK "Strazbur", bek koji je spasao gol protiv reprezentacije Portugalije, dao je za malog Gavrila svoje kopačke. Mitrović je beogradsko dete (1990) sa Banjice. Fudbal je profesionalno igrao prvo u dijaspori - Slovačka (FK "Petržalka") i Češka (FK "Zbrojevka").

Posle neuspeha da zaigra za crno-bele kod kuće, Mitrović je opet krenuo u pečalbu. Nastupao je u Portugalu, Španiji, Belgiji, a od 2018. godine je u Francuskoj. Preko humanitarne organizacije "Zajedno za život" kopačke su prodate za 120.000 dinara.

Agencija "Limundo" javlja da je aktuelna ponuda za dres Dušana Tadića, kapitena fudbalske reprezentacije Srbije - 124.000 dinara. Dres kapitena najvećeg holandskog kluba "Ajaksa" i reprezentacije Srbije, Dušana Tadića. Dres je nošen na utakmici holandske lige i svojeručno potpisan od strane Dušana Tadića.

Gavrilo Đurđević je umiljata beba, koja postaje nežan dečak. Rođen je 07. septembra 2020. godine u Kragujevcu. Prva tri meseca se lepo razvijao i napredovao. Roditelji su primetili da Gavrilo prestaje da pomera ruke i noge i da otežano diše. Odmah su potražili stručnu pomoć.

Ispostavilo se, na žalost da se radi o retkoj neuromišićnoj bolesti SMA1 (Spinalna mišićna atrofija tip1). Reč je o izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti koja često ima smrtni ishod. Bolest je posledica mutacije gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne može da drži glavicu, sedi i puzi.

U akciji "Budi human", koju vodi bivši vaterpolista Aleksandar Šapić, srpska dijaspora iz Kine donirala je za Gavrila 40.000 dinara, a Sremac iz Berlina 5.413 dinara sa porukom: "Želim ti brz oporavak, srce malo!" U ovoj Šapićevoj akciji sakupljeno je 43,5 miliona dinara i 12,583 evra.

Očekuju se nove donacije iz dijaspore i iz matice. Bajker Nemanja Ugrešić iz Beograda odlučio je da ponudi čak 3 motora, a sav novac od prodaje uplati za lečenje malog Gavrila Đurđevića, šestomesečne bebe iz Kragujevca. Na prodaji su motori "Honda CX 500" - 10.000 evra, "Yamaha Virago" - 2.500 evra i "Harley Davidson" - 12.000 evra.

Trenutno je za lek malom Gavrilu Đuređeviću prikupljeno ukupno oko 600.000 evra. Pomozimo Gavrilu - slanjem SMS poruke: Upišimo 973 i pošaljimo SMS na 3030. Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human973 i pošaljimo SMS na 455.

Naši iseljeni ljudi pomažu obolelima mališanima i srcem i dušom. Otuda se roditelji malog Gavrila nadaju da će donacije iz rasejanja i iz Srbije pomoći d akupe lek i zdravlje svom sinu. Takvu nadu gaje i roditelji male Nađe Đurović iz Čačka, koja boluje od cerebralne paralize.

Proslavljeni košarkaš i jedan od najboljih trenera na svetu Željko Obradović, koji poslednjih godina radi u Turskoj i Grčkoj, na aukciji je prodao svoj portret slikara Vladice Milovanovića za 195.110 dinara. Novac je namenjen lečenju čačanske devojčice Nađe Đurović.

„Ideja je potekla od Željka Obradovića i zaposlenih u kafiću „Žoc" otvorenom njemu u čast. Željko je lično potpisao tu sliku. Cilj nam je bio da se skupi što više novca, kako bi donirali za lečenje bolesne dece, ali i kako  bi podstakli druge koji su u mogućnosti na sličan potez", rekao je Matija Samardžić iz kafića „Žoc".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво