Читај ми!

Ontario: Ponovo radi frizer!

"Posle četiri meseca koje smo proveli "zaključani" zbog kovida-19 u Ontariju, poslednjeg dana februara, moj suprug je, umesto "Ponovo radi bioskop!", povikao "Ponovo radi frizer!" i gotovo euforično zakazao sebi šišanje, a meni u susednom salonu – pedikir i manikir", kaže za naš portal s neskrivenim olakšanjem Marina Bulatović iz Ontarija (Kanada).

U Kanadi su u najvećoj krizi upravo neesencijalni biznisi tj. usluge: saloni za masažu, spa centri, frizeri, manikiri/pedikiri, fitnes klubovi, bioskopi, pozorišta, restorani, zabavni centri i transport.

Mali biznisi koji imaju pet do dvadeset zaposlenih najviše su pogođeni "zaključavanjem", a njih 40% zatražilo je pomoć i intervenciju države. Ekonomski stručnjaci predviđaju da se jedan od deset biznisa nikada neće oporaviti tj. da će bankrotirati.

Pandemijom KOVID-19 najmanje su pogođeni biznisi sa 500 ili više zaposlenih i samo njih 14% je tražilo pomoć države. Među njima su Geox Canada, Ann Taylor, popularni Cirque du Soleil Canada, Aldo, kao i Marche restorani koji drže i lanac Movenpick Cafe.

Ali u ovim teškim vremenima, ima i izuzetaka - kompanija koje su ostvarile enormno velike profite "zahvaljujući" upravo koroni.

Bioskopi u Kanadi su zatvoreni od 16. marta 2020. do danas, pa se 20. jubilarni Festival srpskog filma u Torontu organizovao onlajn od 17. do 27. decembra prošle godine.

Čuveni GO Transit (javni prevoz) saobraća bez mnogo putnika, ali redovno i na vreme; a letovi Air Canada ka Evropi su od početka pandemije polu-prazni, pa putnici iz ekonomske klase mogu da spavaju na četiri sedišta sanjareći da su u biznis klasi.

 Mali osvrt na kanadske medije

U jeku pandemije na Radio 680 NEWS su javili: maksimalna kazna za one koji ne poštuju KOVID karantin od 14 dana, kada se iz inostranstva vrate u Kanadu, iznosi 3 godine zatvora ili 1 milion dolara.

CTV News 23. februara 2021. neposredno pre delimičnog "otključavanja" Ontarija emituje izjavu vrhunske kanadske lekarke Tereze Tam (Theresa Tam) koja nije mogla da predvidi vremenski okvir za ponovno otvaranje Kanade, rekavši da treba ipak da se pripremimo za "najgori mogući scenario KOVID-19". Za ovu izjavu doktorka je dobila samo 326 lajkova i 3.200 dislajkova, a CTV News je (demokratski) isključio mogućnost komentarisanja ovog videa.

Foto: Lazar Petrović i Budislav Bulatović

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво