Читај ми!

Reakcije u SAD o "Dari iz Jasenovca": Retka slika holokausta

U iščekivanju početka američke distribucije "Dare iz Jasenovca" reditelja Predraga Gage Antonijevića, najavljene za 5. februar, respektabilni američki sajtovi uveliko prenose svoje utiske o filmu i tematici kojom se film bavi.

O srpskom kandidatu za Oskara i Zlatni Globus u svim kategorijama kritike su izneli brojni sajtovi specijalizovani za film, ali i filmski znalci među kojima su Ron Burkle, pod čijom je izvršnom „palicom" film došao u „Studio 101", kao i David Glaser, izvršni direktor američke distributerske kuće.

Tako američki The Wrap.com u prvi plan ističe da je u pitanju istorijska priča koja se prelama kroz sudbinu jedne devojčice pa navodi: „U novom filmu Dara iz Jasenovca vidimo retku stranu holokausta iz drugog dela Evrope i iz očiju desetogodišnje devojčice".

Sajt namenjen filmskoj tematici LRMonline.com piše: „Neverovatno je da 80 godina kasnije i dalje slušamo priče iz Holokausta. I svaku od njih je šokantno čuti. Nadam se da priča o Jasenovcu doprinosi zatvaranju tog mračnog poglavlja u istoriji".

Za Movieroar.net ova priča je „jedan od najviše zanemarenih delova istorije u kom Nemci ne vode Jasenovac, već fašističke ustaše upravljaju kompleksom", pa dodaje „zverski su ubijani Jevreji, Srbi, Romi, među kojima je bilo i mnogo žena i dece".

Član Izvršnog odbora Studija 101- Ron Burkle poručio je da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu:

"Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost kojom je kroz oči malog deteta ispričana ovu ubedljiva priča".

I izvršni direktor Studija 101 David Glaser ističe da je Dara iz Jasenovca prvi igrani film koji razotkriva zločine: „notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac" i dodaje:"Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a Studio 101 oseća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom".

Podsetimo, nakon početka dirtribucije u Americi, film će svoju beogradsku premijeru imati 22. aprila, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво