Читај ми!

Miki Manojlović nagradu "Eastern Star" prima 21. januara

Srpski glumac Predrag Miki Manojlović primiće nagradu "Eastern Star 2021" (Istočna zvezda) 21. januara, na otvaranju 32. Filmskog festivala u Trstu, koji se održava onlajn na platformi "MYMovies", kada će biti prikazan i film "Underground" (1995) Emira Kusturice.

Ta nagrada je osnovana sa ciljem da istakne ličnost u svetu kinematografije čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada, a prethodni laureati su bili i glumice Monika Beluči, Iren ŽŽakob, Kasia Smutniak, glumac Rade ŠŠerbedžija, makedonski reditelj Milko Mančevski i drugi.

Nakon prethodnih izdanja posvećenih Berlinskom zidu i ponovnom ujedinjenju Nemačke, film Undergorund koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu 1995. godine, još jedan je korak ka stalnoj težžnji festivala da zadržži sećanje na najvažžnije trenutke srednjoistočne Evrope, gde istorija žživi kroz bioskop.

Ovaj fokus na tridesetu godiššnjicu balkanskog rata (1991/2021) je projekat koji je nastajao godinama“, objaššnjavaju umetnički direktori Trst festivala Fabricio Grosoli i Nikoleta Romeo.

„Pandemija nas je naterala da je odložžimo, jer mnogi filmovi koje žželimo da prikažžemo postoje samo na filmskoj traci 35 mm, što je nemoguće prikazati u onlajn formatu”, objasnili su Grosoli i Romeo.

“Zato smo odložžili događaj, za koji se nadamo se da će biti zakazan za proleće 2021. godine, jer nam se činilo prikladnim da se tako važžnoj godiššnjici pružži trenutak koji je podjednako važžan za njeno otvaranje. Izbor bi, prema tome, mogao pasti samo na kultni film “Undergorund”, nadrealna, anarhična basna koja 'izmiššlja' raspad Jugoslavije u Kusturičinom revolucionarnom stilu“, naveli su umetnički direktori.

Oboje su izrazili veliko zadovoljstvo ššto će uručiti nagradu “Eastern Star 2021” nezaboravnom protagonistu ovog filma Predragu Mikiju Manojloviću, koji je osvojio tu prestižno priznanje zahvaljujući saradnji sa Kusturicom na višše filmova, osim “Undergorund” i “Otac na služžbenom putu”, “Zavet”, “Crna mačka, beli mačor” i poslednji “Na mlečnom putu” (2017).

Oni su istakli da Manojlović odavno nadmaššuje granice Jugoslavije, radeći sa rediteljima kao što su Fransoa Ozon (“Ljubitelji zločina”), Đulijano Montaldo (“Demoni Sankt Peterburga”) ili Sem Garbarski (“Irina Palm”, što mu je donelo nominaciju za Evropsku filmsku nagradu u Berlinu).

Manojlović će nagradu primiti ovog četvrtka, 21. januara tokom ceremonije otvaranja Festivala koja će se emitovati putem interneta, a festival u Trstu će trajati do 30. januara.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво