Читај ми!

Umetnost nema granice – budimpeštanski 12. Simpozijum umetnosti 360°

Udruženje umetnika Krug iz Budimpešte tradicionalno jednom godišnje organizuje umetnički simpozijum u Budimpešti, gde se okupljaju umetnici iz celog sveta.

Ovo nije samo mesto gde  nastaju trajne vrednosti nego i prostor gde se umetnici prijatno osećaju, a sve što je dobro ne treba prekidati - poručuju organizatori. Vođeni tom činjenicom članovi ovog udruženja su se prilagodili uslovima pandemije izvanim virusom kovida-19. i na originalan način organizovali 12. Umetnički simpozijum, koloniju 360°.

„Virus nas ne može sprečiti da stvaramo, jer umetnost je jednostavno deo našeg bića i smisao našeg postojanja. Ona nema granice, i upravo zbog toga smo došli na ideju da našu tradicionalnu koloniju prilagodimo novonastalim uslovima. Raspisali smo konkurs na temu „Papir trpi sve" i pozvali umetnike da šalju svoje radove. Bio sam iznenađen brojem i raznolikošću materijala koji nam je pristigao iz većeg dela sveta, pa čak iz Kine, Indije i Nepala. Nije bilo lako odabrati radove, tako da je zastupljeno 27 umetnika iz Mađarske, Srbije, Hrvatske, Rusije, Nemačke, Italije, Slovenije i Nepala", rekao je Milan Đurić, akademski likovni umetnik i predsednik Udruženja umetnika Krug .

Simpozijum se održao poslednje nedelje decembra 2020. godine a rezultati ovog događaja objavljeni su 15. januara.

„Papir trpi sve" naslov je konkursa i same izložbe, a iako je papir lagan on ima svoju težinu, naročito ako umetnici svoje misli stave na papir. Da stvaralačka misao nije zamrla, a da je svet umetnika budan i spreman da reaguje i za vreme najvećih nedaća, potvrdilo se i ovaj put. Među pristiglim radovima zapažamo dela profesora Franca Curka doktora likovnotehnoloških nauka i Muzejskog savetnika, dobitnika mnogih nagrada i priznanja, kao i profesorice Slavice Erdeljanović Curk i Spomenke Alečković. Tu su još radovi grafičkih dizajnerki Jelene Drobac i Natalija Simeonović iz Beograda, kao i crteži Rajka Ferka iz Slovenije i Sile Kampanini iz Italije, odnosno fotografije Ivana Jakšića iz Budimpešte.

Olga Lo iz Rusije završila je Akademiju umetnosti u rodnom Sankt Petersburgu, a na sipozijumu se predstavila radom inspirisanim futurističkim elementima. Za likovnog umetnika Gergelj Košu, koji je završio Akademiju umetnosti u Milanu, papir je neisrpna inspiracija, a na radovima često koristi utisnute elemente, rešetke i obrasce koji mu služe kao polazna osnova. Ovo su samo neka od imena čija su dela odabrana za izložbu u Galeriji KRUG, koja se nalazi u samom centru Budimpešte u sklopu slavne palate Tekelijanuma, čuvene zadužbine Save Tekelije.

Učesnici ovog „digitalnog skupa" čiji su radovi odabrani pozvani su da se  u 2021. godini u Budimpešti, shodno mogućnostima i lično okupe za vreme petodnevnog simpozijuma Krug 360°.  Tom prilikom će ponovo biti prikazana  izložba odabranih radova sa ovog konkursa, a publika će tada imati priliku i da lično upozna autore.

Simpozijum je održan uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i lokalnih srpskih samouprava 5 i 13 okruga u Budimpešti.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво