Читај ми!

Gajić: Pomogli smo mnogim sugrađanima

Podružnica besplatne pravne pomoći Saveza srpske dijaspore Slovenije u vremenu od 10 godina koliko postoji, uspela je da u raznim sudskim sporovima pomogne brojnim sunarodnicima i ostalim građanima kojima je pomoć bila potrebna.

"Sve aktivnosti naše registrovane Podružnice besplatne pravne pomoći u vremenu od 10 godina i njene uspešne aktivnosti po različitim sudskim predmetima, čini broj od 100 godina zatvorskih kazni. Dakle, uz sve to, pomogli smo da naša sirotinja bude uz svoje skromne porodice, a ne u slovenačkim zatvorima. Svu dokumentaciju čuvamo. Svima koji su bili u tome, drago je što se nije pomagalo samo Srbima, već i ljudima drugih nacionalnosti iz bivše zajedničke države, mada je, naravno, oko 90% od njih srpske nacionalnosti", kaže Saša Gajić, predsednik Podružnice.

Gajić kaže da zadnjih 10 godina sarađuju sa Ministarstvom pravosuđa Slovenije - Upravom za probacije, a ranije i sa Centrima za socijalni rad Slovenije.

"Pojedinci koji su pravnosnažno osuđeni bilo za prekršajne novčane kazne ili krivično, a nemaju da plate, imaju šansu da uz dogovor sa nama obave društveno koristan rad za opšte dobro. Dakle, do ukupnog vremena 2 godine zatvorske kazne. Odredimo im mentore a oni su u obavezi da sakupljaju po terenu većinom besplatne slovenačke knjige za slovenačke manjine u tuđini.

Knjige koje sakupe dostavljamo besplatno u opštinske biblioteke, a dostavljamo i udruženjima ili savezima Slovenaca, koji imaju svoje interne biblioteke. Uspešno smo posredovali i u drugim sudskim postupcima sa slovenačkim državnim institucijama", kaže Gajić.

Saša Gajić kaže da su, ipak, najviše uspeha za tih 10 godina imali kroz aktivnosti Humanitarne podružnice "Za sitnicu osmeh na licu".

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво