Читај ми!

Obrazovni krug – susretanja iz četiri zemlje

Četvrta godina realizacije projekta "Obrazovni krug – susretanja" najavljena je kroz onlajn druženja škola iz Beograda, Zaječara, Novog Pazara, Subotice, Stapara, Pariza, Vićence, Štutgarta, Minhena i Hamburga. Učenike dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu i njihove vršnjake iz matice, koji uče francuski, italijanski i nemački kao drugi strani jezik, povezala je prilika da ličnostima iz oblasti sporta, kulture i nauke postave pitanja.

Osnovni cilj projekta je vežbanje jezičkih kompetencija na primeru vršnjačkog učenja i predstavljanja tema iz različitih oblasti. Upoznavanje sa uspešnim ličnostima pruža novu dimenziju učenja, negovanje osećaja zajedništva i ljubavi prema Srbiji. Gosti su bili: Stefan Arsenijević, prof. FDU i reditelj; Slobodanka Rakić-Šefer, akademski slikar; Davor Štefanek, svetski i olimpijski šampion u rvanju; prof. dr Žarko Mijajlović, matematičar i autor monografije „Mihajlo Petrović Alas"; prof. dr Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU i domaćin konferencije.

Skoro tročasovno naizmenično druženje proteklo je veoma brzo. Pitanja mnogo zanimljivih, a odgovora još lepših: Da li se naš olimpijski šampion tukao kao dete, šta jede, kako se osećao prilikom najveće pobede i poraza; da li se matematikom mogu izraziti nedokučive stvari, kako se neguju matemtički talenti, kako se prevazilazi trema na sceni, šta su želeli da budu kad porastu, kako su otkrili talenat, zašto slikar bira neki motiv i šta on za njega znači, šta je za njih najveći uspeh... Dečji radovi na temu „Susret koj ću pamtiti" biće najbolji indikatori ostvarenosti planiranih ishoda.

Uz obrazovne i vaspitne ciljeve, postignuti su i praktični - kroz konkretnu dvosmernu komunikaciju i učeničku jezičku i misaonu produktivnost. Novi vid projekta doprinosi ostvarivanju zadataka savremene nastave i potreba modernog učenika, uz inovativnost u postupcima predstavljanja i usvajanja sadržaja iz kulture, nauke i sporta.

Video-konferencije organizovao je i iz Matematičkog instituta u Beogradu vodio Stevan Kovačević, idejni tvorac ovog projekta, direktor i osnivač Krosa RTS-a. Autor projekta je dr Gordana Stepić, a koautor Blaženka Trivunčić.

Dobitnik je Erazmusove pohvale kao primer dobre prakse, prikazan je na Međunarodnoj konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju" u Beogradu, štampana su dva zbornika radova, a „Virtuelni most Beograd-Pariz"dobio je treću nagradu na konkursu „Digitalni čas" Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Projekat je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Savez atletskih talenata Srbije i Matematički institut SANU.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво