Читај ми!

Dani srpske kulture u Temišvaru

Javnom tribinom pod nazivom „230 godina od Temišvarskog sabora“ i predstavljanjem knjige „Arhijereji Temišvarske eparhije“, u sali Kulturnog centra Saveza Srba u Temišvaru, 19. novembra počeli su petnaesti Dani srpske kulture u Temišvaru koji će trajati do 30. novembra.

Manifestaciju je otvorio ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević, koji je u svom obraćanju preneo pozdrave MSP Nikole Selakovića srpskoj zajednici u Rumuniji i naglasio visok nivo njegovog interesovanja za Srbe u regionu i pomoć matice u očuvanju njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta. Podsetio je na značaj održavanja Dana srpske kulture, najveće i najznačajnije kulturne manifestacije Srba u Rumuniji, kojom se promovišu srpska kultura i jezik i pohvalio napore i upornost Saveza Srba da događaj organizuje i u uslovima pandemije, pre svega obeležavajući značajne jubileje iz srpske istorije sa ovih prostora kao što je 230 godina od održavanja Temišvarskog sabora.

Prisutnima u sali, kao i učesnicima i gledaocima preko elektronskih medija, obratili su se i: arhijerejski zamenik Srpske pravoslavne eparhije temišvarske protojerej stavrofor dr Marinko Markov, predsednik Saveza Srba u Rumuniji (SSR) Ognjan Krstić i generalni konzul RS u Temišvaru Vladan Tadić.

U okviru javne tribine „230 godina od Temišvarskog sabora", svoje radove su predstavili: počasni predsednik SSR Slavomir Gvozdenović, Božidar Panić iz Arada, kustos muzeja Banata u Temišvaru Zoran Markov, protojerej stavrofor rumunske Pravoslavne eparhije Dakija Feliks Adrijan Boba iz Vršca i potpredsednik SSR Dejan Popov.

Knjigu Arhijereji temišvarske eparhije, autora protonamesnika dr Saše Jašina u izdanju SSR, predstavili su recenzent prof. dr Milja Radan i pisac predgovora Radovan Kalabić.

Čitav događaj je emitovan uživo na Facebook stranici SSR na kojoj je registrovano uključenje oko 800 korisnika ove socijalne mreže. 

U značajno manjem obimu u odnosu na prethodne godine, ovogodišnji Dani srpske kulture će biti održani u skladu sa važećim epidemiološkim merama i zabranama okupljanja. Do kraja novembra predviđeno je obeležavanje Dana srpskog jezika u Rumuniji, Salon srpske knjige, izložba „Srbi u Rumuniji na razglednicama" i obeležavanje 30-godišnjice srpskog nedeljnika Naša Reč.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво