Читај ми!

Cicović: Dejtonski sporazum garantuje mir u regionu

Tačno pre 25 godina u američkoj vojnoj bazi Rajt Paterson u Dejtonu, u saveznoj državi Ohajo, parafiran je Opšti okvirni sporazum o Bosni i Hercegovini (BiH) i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat i uspostavljen ustavno-pravni poredak u BiH.

"Dejtonski sporazum za nas u Republici Srpskoj pre svega znači dokument kojim se uspostavlja mir u BiH, dokument koji je obezbedio apsolutno potpunu sigurnost i ravnopravnost naroda, i dokument kojim je BiH definisana kao subjekt koji je sastavljen od dva entiteta i tri konstitutivna naroda", izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Govoreći za emisiju „Srbija na vezi - region" Programa za dijasporu, povodom četvrt veka od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Cicović je naglasio da taj sporazum nije samo uspostavio mir već je njegovim aneksima, pre svega Aneksom 4, definisana i ustavna struktura BiH, kao i definisane nadležnosti kako BiH, tako i nadležnosti entiteta.

Međutim, odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma političari iz Sarajeva, odnosno Bošnjaci, počeli su da izražavaju svoje nezadovoljstvo tim sporazumom, rekao je Cicović precizirajući da su oni počeli da uspostavljaju ambijent u kome se ne poštuje osnovni dokument jedne države a to je Ustav BiH.

Naravno, u toj svojoj aktivnosti bošnjački političari su imali i bezrezervnu podršku jednog dela tzv. međunarodne zajednice koja je, na čelu sa Visokim predstavnikom, podržavala urušavanje tog Dejtonskog sporazuma, rekao je Cicović naglasivši da je „takvo njihovo ponašanje dovelo u situaciju nas u Republici Srpskoj da kažemo da je BiH nemoguća država".

"BiH i ne može da postoji ukoliko ne bismo poštovali njen osnovni dokument a to je Ustav, koji je garant ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, a samim tim i garant budućnosti BiH", zaključio je Cicović uz poruku da je i taj ustav, zajedno sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, garantuju mir i prosperitet u regionu.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво