Читај ми!

Pobednik devetog filmskog festivala u Luganu film Maje Novković

Na devetom Other Movie Festivalu u Luganu pobedu je odneo srpski film Maje Novković „A sad se spušta veče".

Ovaj deveti festival održan je uz poštovanje svih mera predostrožnosti zbog pandemije koronavirusa. Broj učesnika i publike je bio ograničen, ali je zahvaljujući dobroj organizaciji na čijem čelu stoji Drago Stevanović sve je proteklo u najboljem redu i po protokolu.

Filmovi iz preko 70 zemalja, brojne onlajn i uživo konferencije, diskusije na temu ekologije, međuljudskih odnosa, ekonomije, privrede i zdravstva kao i umetnosti su deset dana na mnogim jezicima predstavljene publici koji su ovaj festival pratili i uživo, ali i na svim društvenim elektronskim platformama.

Finalno veče održano je u Foče Studiju u Luganu.

Žiri, koji su činili predsednica i režiserka Elena Gladkova, režiserka Laura Aimone, Paola Vandonija, režiser i Giuseppea Đanoti, fotograf i novinar i naravno, umetnički direktor festivala Drago Stevanović, nije imao lak zadatak.

Takmičili su se filmovi iz različitih zemalja, a pobedu je odneo srpski film Maje Novković „A sad se spušta veče", ozbiljan kandidat i za Oskara, a koji je nedavno nagrađen i na festivalu u Austriji.

"Nagrađeni film "A sad se spušta veče" Maje Novković je priča koja ostavlja dubok utisak na gledaoca. Svaki kadar je poput slike, koja priča život dve žene koje prate ritam prirode. Samo vizuelna snaga filma uspeva da bude mnogo efikasnija od bilo kakvog razgovora i dijaloga.

Nagradu za najbolju režiju za film "U zemlji jutarnjeg smirenja", žiri je dodelio Alessandru Pescetta ( produkcija Italije i Južne Koreje). Originalna priča prožeta emocijama i uverenjem da priroda čoveku daje talent za dobrobit života. Kadrovi su odlični i, od samog početka gledalac se odmah uvodi u dušu lika, odmah stvarajući intimni registar. Posebna priznanja data su Pavelu Maksimovu iz Italije za film „Robin Food" kao i Sebastijanu Pinsu iz Belgije za film „Tragovi". Najbolji švajcarski kratki film je "Farmer neba" Simona Gabiouda", rekao je Drago Stevanović.

Poslednjeg dana festivala održano je i takmičenje VideoArt 2020. Žiri je bio u sastavu prof. Gamal Meleka, predsednik žirija (Egipat), režiser Antonio Schmidt (Švajcarska) i direktor Fiorenzo Bernasconi (Italija).

Najbolji VideoArt nosi ime „Bila je ovo luda godina" Ruperta Jorga, Nemačka. Specijalna nagrada predsednika žirija dodeljena je videu "Crveni predlog drugog čina" umetnika Luca Di Bartolo, Italija.

"Uprava festivala takođe je želela da posebno istakne značajne filmove prikazane tokom 2020. godine, koje možete pronaći na veb stranici othermovie.ch. Pored toga, važno je istaći odeljak „Sastanak - međunarodno takmičenje za igrani film "Other Movie 2020" gde smo dodelili dva posebna priznanja. Jednu za film Zemlja meda, Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova. Ovaj film je imao dve nominacije za Oskara. Drugo priznanje je otišlo u ruke Andreu Segre za film „Il pianeta in mare".

Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali da u ovim teškim vremenima održimo deveti Other Movie festival. Nije bilo lako, ali smo moj tim i ja dali maksimum od sebe da uz sve mere predostrožnosti budemo na visini zadatka. U skladu sa preventivnim merama, sa željom da se vratimo u bioskope i istovremeno brinući o zdravstvenom kontekstu, verujemo da smo zadovoljili našu vernu publiku, ali i brinuli o svim učesnicima. Moram reći da smo zaista hrabro izneli sve ovo, deset dana pod ovakvim okolnostima je zaista iziskivalo enormnu snagu i drago mi je da smo uspeli u tome. Nadamo se da će se svi ljubitelji bioskopa sledeće godine vratiti s novom snagom na desetogodišnje izdanje festivala. Ovom prilikom se zahvaljujem ljudima koji su prisustvovali otvaranju festivala i dali time svoju veliku podršku našem radu a to su gradonačelnik Marko Boradori i predsednik kantona Tićino Atilio Kometa , koji je i delegat za integraciju stranaca u kanotonu Tićinu. Nadam se da će nam sledeća godina doneti slobodnije druženje bez ikakvih restrikcija. Vidimo se na desetogodišnjici festivala", rekao je zadovoljan ishodom, direktor festivala Drago Stevanović.

 

 

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво