Читај ми!

Obeležena 108. godišnjica Kumanovske bitke

Polaganjem venaca i odavanjem počasti ispred spomenika na brdu Zebrnjak, kod Kumanova, u Severnoj Makedoniji, obeležena je 108. godišnjica pobede srpske vojske u čuvenoj Kumanovskoj bici. Bila je to najznačajnija bitka u Prvom balkanskom ratu kada je srpska vojska pobedila tada nadmoćnije turske snage i, posle više od pet vekova, donela slobodu starim srednjovekovnim srpskim oblastima.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije (RS) za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Ambasade RS u Republici Severnoj Makedoniji (RSM) i ove je godine odata počast i položeni su venci, ispred Spomenika pobede srpske vojske, stradalim vojnicima.

Državnu cermoniju povodom obeležavanja 108. godišnjice Kumanovske bitke, u prisustvu vojnog izaslanika i predstavnika Ambasade Srbije u Skoplju, predvodio je u ime Vlade Srbije državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić. Vence su položili i narodni poslanik u Sobranju RSM Ivan Stoilković, predstavnici srpskih političkih stranaka u RSM i predstavnici udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova iz Srbije i Severne Makedonije.

Pozdravljajući prisutne u ime predsednika RS Aleksandra Vučića, Vlade RS i Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije ministar Antić je naglasio da, usprkos posebnim okolnostima vezanim za pandemiju korona virusa zbog kojih ove godine nema posebnih svečanosti, Srbija nije i nikada neće zaboraviti svoje slavne pretke.

Ovo je posebno mesto i posebna teritorija, koja za sve Srbe ima poseban značaj, rekao je Antić uz izražavanje zahvalnosti predstavnicima RSM koji su „omogućili da se i ovoga puta na dostojanstven način poklonimo našim precima i obeležimo godišnjicu Kumanovske bitke".

Podsećajući na sve teškoće da se očuvaju mnogobrojni srpski spomenici na ovim prostorima predsednica Srpske zajednice Makedonije Gordana Jović Stojkovska je istakla da su usprkos toga naši sunarodnici našli načina i mogućnosti da odaju poštu ispred svih tih spomenika.

Spomenik srpskim junacima iz Kumanovske bitke, na brdu Zebrnjak, izgrađen 1937. godine, po zamisli istaknutog arhitekte Momira Korunovića, i koji je prvobitno bio viskok 48 metara, većim delom je razrušen u vreme Drugog svetskog rata od strane bugarskih okupacionih snaga.

Podsećajući okupljene poštovaoce tradicija srpskih oslobodilačkih ratova na svoje prošlogodišnje obraćanje u kojem je obećao da će Srbija obnoviti prvobitni monumentalni oblik spomenika, ministar Antić je na kraju poručio da će to da bude i učinjeno kada prođe ova pandemijska pošast.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво