Dr Draga Ljočić spaja maticu i dijasporu

Prvi deo projekta "Dr Draga Ljočić spaja maticu i dijasporu", realizovan je u prelepom zdanju Konaku kneginje Ljubice u Beogradu. Scenaristi projekta su bili pesnikinja, tekstopisac i predsednica udruženja "Zlatne note" Milijana Božić i pesnik i aforističar Radoje Blažić.

Projektom je predviđeno realizacija dve emisije srpskog radija Mladost iz Araua (Švajcarska), jedna u Srbiji, što je već realizovano 22. septembra, u zdanju Konaka kneginje Ljubice, a druga emisija će biti realizovana u Švajcarskoj, kada se za to steknu uslovi.

"Veoma smo zadovoljni orkestrom Mikice Lazarevica Jablovca, koji je odlično pratio mlade vokalne izvođače Danicu Krstić i Aleksandra Tirnanića, a atmosferu je začinila svojom maestralnom svirkom na fruli Neda Nikolić. Voditelji, glumci Jelena Đukić i Aleksandar Srećković Kubura bili su na visini svog zadatka", kaže Milijana Božić.

"Glumica Tijana Marković je takođe sve tekstove donela glumački profesinalno. Smatream da smo opravdali zamisao ovog projekta, da su svi učesnici zadovoljni, ali i da smo se lepo zabavili", dodaje koscenarista ovog projekta aforističar Radoje Blažić.

Autor projekta, urednica radija "Mladost"Anđelka Krasojević takođe nije krila zadovoljstvo na kraju snimljene emisije.

"Svi učesnici su svojim znanjem i umećem doprineli da snimimo dobru i kvalitetnu emisiju, te verujem da će svi naši ljudi koji žive širom dijaspore biti oduševljeni onim što smo im pripremili za slušanje, a biće prilike da i preko Jutjuba vide i osete atmosferu koja je vladala dok je emisija snimana", objašnjava Anđelka, izražavajući zahvalnost svima koji su doprineli da se napravi jednosatna emisija koja će biti emitovana iz studija Kanala K u Arauu, u Švajcarskoj.

Draga Ljočić je rođena u Šapcu, 22. februara 1855. godine. Bila je prva srpska lekarka, feministkinja i sufražetkinja. Medicinu je studirala u Cirihu, kao jedna od retkih žena studenata medicine u to vreme. Bila je velika filantropkinja i zaštitnica dece. Iskreno i energično se zalagala za otvaranje dečijih bolnica, izgradnju domova za nezbrinutu decu. U ratovima jednaka sa muškarcima u odbrani zemlje, u miru se često suočavala sa mizogenim stavovima sredine. U Švajcarskoj postoji udruženje žena sa njenim imenom, jer je ona bila prvi srpski lekar koji je studije medicine završio u Cirihu.

 

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво