Otvara se biblioteka u Beču

ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić", zajedno sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, otvara biblioteku u glavnom gradu Austrije, koja će ujedno biti i multimedijalni centar.

ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić" osnovano je, između ostalog, sa ciljem da oživi lik i delo Vukove kćerke, negujući srpski jezik, s namerom da, između ostalog, nastavi da gradi mostove kulture i saradnje između Srbije i Austrije.

Činjenica da nagrada, koja se dodeljuje u Srbiji najboljim bibliotekarima nosi ime „Mine Karadžić", kojoj je predsednica Društva prof. Svetlana Matić posvetila knjige na nemačkom i srpskom „Pevam danju, pevam noću - pisma Mini Karadžić", navelo je Upravu Društva da donese odluku da novootvorena biblioteka ponese ime poznate umernice, prvodioca i književnice Mine Karadžić. S obzirom na značaj književnosti u negovanju srpskog jezičkog i kulturnog identiteta našeg naroda u milionskom srpskom rasejanju, a da u Beču, po nekim procenama, živi preko dvesta hiljada Srba, tamo gde ima korisnika, treba osnivati biblioteke.

Ovaj projekat Društvo želi da realizuje zajedno sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, u čijim prostorijama bi i biblioteka bila dostupna svim zainteresovanim čitaocima. To bi ujedno bio i multimedijalni centar, s obzirom na razvoj modernih tehnologija i želji da se privuče što veći broj mladih ljudi, studenata slavistike, Srba i Austrijanaca i svih drugih zainteresovanih za bogatu srpsku i nemačku kulturnu baštinu.

Društvo ima dobru saradnju sa Bibliotekom grada Beograda, koja je odlučila da im pokloni 200 različitih naslova naših najpoznatijih književnih stvaralaca i pisaca. Direktorka ove kultne ustanove Jasmina Ninkov, izrazilaje  želju da pomogne rad novoosnovane biblioteke u Beču i sa predsednicom Društva prof. Svetlanom Matić potpiše Protokol o budućoj saradnji.

Planirano je da u septembru ove godine, predstavnici Biblioteke grada Beograda posete Beč i dogovore korake buduće saradnje, koja će između ostalog, obuhvatiti zajedničko organizovanje tematskih okruglih stolova, izložbi, predstavljanje novih naslova i razvoj modernog bibliotekarstva.

"Društvo ima izuzetno dobru saradnju sa Vukovom zadužbinom. Planirano je da se Vukova „Danica za mlade" predstavi u Beču, u biblioteci „Mina Karadžić". Takođe je predviđeno potpisivanje Sporazuma o saradnji, koja je započeta još dok je predsednik Skupštine Vukove zadužbine bio nedavno preminuli dr Miodrag Maticki, veliki poštovalac Vukovog i Mininog dela. Javljaju nam se i pojedinci, autori poznatih knjiga sa željom da doniraju knjige biblioteci na čemu smo im veoma zahvalni, jer kako je govorio Sokrat: "Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji"", ističe Svetlana Matić, predsednica ASKD"Vilhelmina Mina Karadžić".

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво