Krajišnici u Čikagu obeležili 25 godina od Oluje

Udruženje Krajiških Srba "Prelo" u Čikagu obeležilo je 25-godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, parastosom u crkvi Sveti Jovan Krstitelj u čikaškom naselju Belvud. Posle toga, organizovano je i druženje jednog broja članova organizacije.

U srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Jovan Krstitelj u čikaškom naselju Belvud, otac Savo Bosanac slušio je liturgiju i parastos u znak sećanja na žrtve akcije "Oluja", od pre 25 godina.

Veliki broj članova te parohije u današnje vreme su upravo krajiški Srbi, članovi udruženja "Prelo"u Čikagu, čiji je predsednik Ljubinko Špegar.

"Ove godine je bilo nešto drugačije nego ovih godina, zapravo, Upravni odbor krajiškog "Prela" je još ranije, pre spominjanja korone, doneo odluku da se 25. godišnjica od Oluje obeleži malo drugačije, bogatije, sa više aktivnosti. Međutim, zbog ovakve situacije i zbog propisa koji sada važe, zbog određenog broja mogućih prisutnih u crkvi, mi smo ovu godišnjicu obeležili na sasvim drugačiji, skromniji način. Nije mogao biti poseban program kao ranije, nego smo išli samo na parastos", kaže Špegar.

Krajišnici iz Čikaga danas imaju komšije širom sveta, od Australije do Evrope.

"Ja imam dosta prijatelja po Srbiji, a moje drage komšije se nalaze u Borči, a ima nas i u Americi, Kanadi, Australiji...što reče jedan dečko iz mog sela Belovca: Selo malo, jedva na planetu stalo", kaže Nikola Ićitović.

U Udruženju krajiških Srba u Čikagu još uvek se nadaju da će se situacija sa koronavirusom poboljšati na jesen i da će se organizovati redovni događaji, Kestenijada i Prelo.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво