Australija: Ostavke ministara zbog strategije borbe protiv korone

Dragan Caran, naš dopisnik iz Sidneja, konstatuje da ako bi se brojkama ilustrovala situacija sa pandemijom na Petom kontinentu, onda je 25. jul bio rekordan po smrtnosti i po broju zaraženih. Srbima onemogućen dolazak u maticu do kraja godine.

Od država, najugroženija je Viktorija, gde je utvrđeno 460 novozaraženih virusom, a nažalost deset osoba je umrlo. Najviše umrlih je u staračkim domovima, pa je vlada formirala i specijalni tim za nadžor i pomoć u staračkim domovima.

U Novom Južnom Velsu su dva velika Sidnejska predgrađa označena kao nova žarišta. To su Fairfield i Liverpool. U ovim mestima je najbrojnija naša, srpska populacija, gde je situirano oko petnaestak hiljada Srba. I najveći broj je razočaran odlukom federalne Vlade da spoljašnje granice Australije ostanu zatvorene sve do kraja godine. To znači da Australijanci, uključujući i pripadnike naše etničke zajednice, mogu da napuste zemlju samo uz specijalne uslove, recimo smrt u familiji izvan Australije ili slično.

Situaciju možemo ilustrovati na jednom primeru: Srbin Dušan Zolotić iz Ferfilda je poželeo da se iseli iz Australije i definitivno vrati u Srbiju. U poslednja dva maseca je šest puta odlazio na aerodrom, pokušavajući da otputuje i, razočaran se vraćao u australijski dom, jer je avio-kompanijama bilo zabranjeno poletanje. Tek u sedmom pokušaju, naš Dušan je prošle nedelje uspeo da se vrati u Srbiju.

Istovremeno, sve države su zabranile stanovnicima Ferfilda i Liverpula da putuju van Novog Južnog Velsa. Situacija sa maskama je, može se reći, šarena. Negde je obavezno nošenje maski, pod pretnjom kazni, a negde važi samo preporuka.

Ova situacija donosi i prve političke žrtve. Zbog neslaganja sa ukupnom strategijom borbe protiv korone, tri ministra u Vladi Južne Australije su, pre sat vremena, podnela ostavke.

Vrhovni sud Australije je  26. jula prihvatio zahtev policije da se zabrane demonstracije "Crni životi su važni", predviđene za utorak, 28. juli u Sidneju. Organizatori tvrde da će, i pored zabrane, organizovati skup uz uslove socijalne distance.

Naravno da se ukupna situacija sa restrikcijama odražava i na ekonomiju. Predviđa se da će broj nezaposlenih do kraja godine iznositi 2 miliona, a projekcijom budžeta je predviđen deficit od skoro 260 milijardi dolara. Ekonomisti tvrde da će, pod uslovom da ekonomija brzo ozdravi, biti potrebno petnaestak godina da država vrati ovaj dug.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво